Teški pregovori

Britanija i EU postigli dogovor o uvjetima Brexita, izgleda da je riješeno i pitanje Irske

Hina

Theresa May i Jean-Claude Juncker, Foto: REUTERS

Theresa May i Jean-Claude Juncker, Foto: REUTERS

U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina »priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granica«



Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima.


»Europska komisija je danas preporučila Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu«, objavila je u petak ujutro Europska komisija.


U petak u 7 sati u sjedište Europske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tijekom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što izravni, između Komisije, britanske i irske vlade.




U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske.


U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina »priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granica«.


»Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenom Kraljevinom«, rekao je predsjednik Komisije Juncker.