Istekao rok

Bijeloj kući upućen sudski nalog u istrazi vezanoj uz Trumpov opoziv

Hina

Reuters

Reuters



Demokratski čelnici triju američkih odbora donjeg doma parlamenta zatražili su od Bijele kuće putem sudskog naloga da dostavi dokumente koji se odnose na kontakte američkog predsjednika Donalda Trumpa s Ukrajinom.


Priopćenje o tome objavili su odbori Predstavničkog doma nakon što je u petak istekao rok dan Bijeloj kući da dobrovoljno preda tražene informacije, a da Trumpova administracija to nije napravila.


»Nakon skoro mjesec dana opstrukcije čini se jasnim da je predsjednik odabrao put prkosa, opstrukcije i prikrivanja«, naveli su čelnici triju parlamentarnih odbora, za vanjske odnose, obavještajnog te za prekomorske poslove.




Trump je ranije u petak rekao kako se on ne može povinovati istrazi, ostavivši svojim odvjetnicima da odluče o tome.


Trump se nalazi pod istragom zbog svojih kontakata s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.


Bijela kuća objavila je rekonstruirani zapis Trumpova poziva ukrajinskom predsjedniku u srpnju, nakon što je nepoznati dužnosnik obavještajne službe otkrio da je vođen razgovor u kojem je republikanski predsjednik zatražio »uslugu« pokretanja istrage protiv Joea Bidena, trenutno vodećeg demokratskog kandidata za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore na kojima bi se trebao naći u utrci protiv Trumpa iduće godine.