PDL i Sjeverna liga sklopili savez

Berlusconi povukao kandidaturu za premijera radi izborne koalicije

Hina

Silvio Berlusconi povukao je svoju kandidaturu za premijera u ponedjeljak kako bi postigao savez sa Sjevernom ligom i ograničio snagu vjerojatne iduće vlade lijevog centra u parlamentu

RIM  Silvio Berlusconi povukao je svoju kandidaturu za premijera u ponedjeljak kako bi postigao savez sa Sjevernom ligom i ograničio snagu vjerojatne iduće vlade lijevog centra u parlamentu.Berlusconi tjednima nastoji postići dogovor sa svojim bivšim saveznicima kako bi ojačao blok desnog centra i potkopao vladu lijevog centra koja bi, po očekivanjima, trebala biti izabrana 24. i 25. veljače. Liga je ranije odbila sporazum jer se protivi da skandalima obilježeni Berlusconi bude kandidat za premijera.

Berlusconi je nakon optužbe za spolni odnos s maloljetnom prostitukom odstupio s premijerskog pložaja prije godinu dana na vrhuncu talijanske gospodarske krize.


Čelnik Lige Roberto Maroni potvrdio je postizanje koalicijskog sporazuma rekavši na konferenciji za tisak kako on »izričito utvrđuje da kandidat za premijera neće biti Silvio Berlusconi«. »Silvio Berlusconi je prihvatio zahtjev da se ne kandidira za premijera«, rekao je.


Berlusconi je želio ostvariti savez sa Sjevernom ligom kako bi povećao izglede desnog centra da osvoji dovoljno mjesta u gornjem domu parlamenta, Senatu, što bi otežalo usvajanje zakona koje će predlagati iduća vlada.




Berlusconi je rekao da će ostati na čelu njegove stranke Narod slobode (PDL) i koalicije te da je najskloniji preuzeti ministarstvo gospodarstva, a da je najvjerojatniji kandidat za premijera Angelino Alfano, tajnik PDL-a.


Maroni je rekao da mu se Alfano sviđa kao kandidat, ali da će kandidat Lige biti Giulio Tremonti, ministar gospodarstva u posljednjoj Berlusconijevoj vladi.


Lijevi centar Pier Luigija Bersanija po anketama bi na izborima trebao pobijediti s 38 do 39 posto glasova dok bi savez PDL-a i Lige mogao dobiti oko 28 posto glasova. Koalicija centra Marija Montija po anketama osvaja 14 do 15 posto glasova.