Osuda iz Slovenije

BORUT PAHOR Tajanijeve riječi mogu se shvatiti kao teritorijalne pretenzije

Hina

Reuters

Reuters

Pahor je dodao da je Tajanijev nastup s pravom izazvao negativne reakcije i emocije u Sloveniji i Hrvatskoj, te da očekuje da se Tajani od svojih izjava zato »u cjelosti ogradi«



LJUBLJANA Riječi predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u nedjelju u Bazovici kod Trsta, kad je u govoru povodom dana sjećanja na žrtve fojbi uskliknuo »živio Trst, živjela talijanska Dalmacija, živjela talijanska Istra i talijanski esuli« u srijedu je ponovo osudio slovenski predsjednik Borut Pahor rekavši kako se mogu shvatiti kao teritorijalne pretenzije.


»Te se riječi mogu shvatiti i kao teritorijalne pretenzije, zato ih u cjelosti odbacujem«, kazao je Pahor u izjavi novinarima nakon što je u srijedu u predsjedničkoj palači raspisao izbore za Europski parlament.


Pahor je dodao da je Tajanijev nastup s pravom izazvao negativne reakcije i emocije u Sloveniji i Hrvatskoj, te da očekuje da se Tajani od svojih izjava zato »u cjelosti ogradi«.




Pahor je već u ponedjeljak, u pismu talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli, naveo da je zabrinut nastupima Tajanija i potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na fojbe u Bazovici kod Trsta.


Njihove je izjave dane tom prilikom nazvao neprihvatljivima i pokušajem da se vraćanje Istre, Dalmacije i slovenskog Primorja matičnim državama nakon završetka II. svjetskog rata prikaže kao svojevrsno etničko čišćenje.


Izjave Tajanija i Salvinija ovih su dana u Sloveniji uz državne dužnosnike osudili i predsjednici svih važnijih političkih stranaka, a i slovenski eurozastupnici sadašnjeg saziva Europskog parlamenta.


Više njih predložilo je da se od Tajanija zatraži ostavka s dužnosti čelnika jedne od glavnih europskih institucija jer se pokazalo da ne zagovara europske vrijednosti.