Incident na prostoru svjetske baštine

Amerikanci bacili bombe na Veliki koraljni greben

Hina

Dva zrakoplova bacila su četiri bombe u more gdje je dubina veće od 50 metara, dalje od koralja kako bi sveli štetu na najmanju moguću mjeru štetu, priopćila je američka mornarica



ZAGREB/CANBERRA Američki borbeni zrakoplovi bacili su neaktivne bombe na Veliki koraljni greben kod obale Australije tijekom vojne vježbe, javlja BBC.


Dva zrakoplova bacila su četiri bombe u more gdje je dubina veće od 50 metara, dalje od koralja kako bi sveli štetu na najmanju moguću mjeru štetu, priopćila je američka mornarica.


Svaka bomba je teška 226 kilograma, navodi američka televizijska mreža NBC. Dvije bombe su već bile neaktivne, a dvije su deaktivirali prije nego što su ih bacili.




Zrakoplovi tipa AV-8B Harrier namjeravali su baciti bombe na obližnji otok, ali je vježba bila prekinuta. Imali su malo goriva, a nisu mogli sletjeti s bombama, dodala je mornarica.


Američke i autralske oružane snage održavale su zajedničku vojnu vježbu nazvanu Talisman Samber.


Veliki koraljni greben, koji se proteže više od 2.600 kilometara uzduž australske istočne obale, najveća je svjetska koraljna struktura s bogatim podvodnim životom i nalazi se na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine