Strukovno obrazovanje

Županija želi razvijati određene sektore: Tri srednje škole postaju centri kompetentnosti?

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Radi se o Ugostiteljskoj školi Opatija, Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi te Medicinskoj školi. Odobri li Ministarstvo prijedlog PGŽ-a, svaka od njih može dobiti i do 50 milijuna kuna za opremu



RIJEKA  Na javni poziv osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti Primorsko-goranska županija kao osnivač srednjih škola prijavit će tri sektora, a prema najavi pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin riječ je o sektorima turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i zdravstvo.


U praksi to znači da će, ukoliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja to odobri, Ugostiteljska škola Opatija, Elektroindustrijska i obrtnička škola te Medicinska škola postati centri kompetentnosti i ostvariti pravo na financijsku injekciju od najmanje 20 i najviše 50 milijuna kuna po svakoj školi. Riječ je o sredstvima kojima će se svaka pojedina ustanova opremiti, a ukoliko je moguće i nadograditi. Koliko će koja škola sredstava dobiti, ovisit će o razvojnom planu ustanove koja se kandidira.


U skladu sa Zakonom o strukovnom obrazovanju regionalni centar kompetentnosti određuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje te druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.




Primorsko-goranska županija, ističe pročelnica, centre kompetentnosti prijavit će u partnerstvu s drugim županijama iz regije, a odabir škola koje će se prijaviti obavljen je prema rangiranju Ministarstva.


– Ministarstvo je prema utvrđenim kriterijima izvršilo rangiranje i te tri škole vrlo su visoke rangirane, a najveći broj bodova ima Ugostiteljska škola. Centri kompententnosti prijavit će se u partnerstvu sa županijama iz regije, a regiju u našem slučaju čine Istarska, Karlovačka, Zadarska te Ličko-senjska županija. U tom partnerstvu jedna je škola nositelj projekta, dok je druga partner, navodi Stilin.Zasad je najizvjesnije partnerstvo s Karlovačkom županijom. – Sve se mora definirati do 15. lipnja. Nakon toga očekujemo odluku Ministarstva, a naš je zadatak do tada za svaku školu napraviti razvojni plan, pojašnjava pročelnica. Nakon postupka vrednovanja Ministarstvo će objaviti listu centara za imenovanje na suglasnost Vijeću za strukovno obrazovanje, nakon čega ministar donosi odluku o imenovanju.