Zahlađenje

Zima će ovih dana pokazati svoje pravo lice: Snijeg stiže do mora, niske temperature pogubne za voćke

Sanja Gašpert

Snimio Marin Aničić

Snimio Marin Aničić

U nedjelju će vrijeme  biti stabilnije, čak s nešto sunca, a već od početka sljedećeg tjedna, posebice od utorka, bura će opet biti u jačanju i bit će kiše i oblaka – najavljuju riječki meteorolozi 



snimio V. Karuza


snimio V. Karuza


Po fotografiji rascvjetalog stabla koje je na Turniću snimio naš fotoreporter, moglo bi se zaključiti da je u Rijeku proljeće već stiglo, ili je barem blizu. No, čini se da su »signali« koje je drvo primilo od prirode bili preuranjeni zbog iznadprosječno visokih temperatura zraka koje su vladale proteklih dana. Ali nakon iznadprosječno toplog siječnja, jednog od najtoplijih u povijesti mjerenja, zima je svoje pravo lice pokazala već u prvim danima veljače, a najavljene hladnoće mogle bi biti pogubne za rod prerano rascvalih stabala.




Naime, u petak ujutro je u Gorskom kotaru počeo padati snijeg, a visina snježnog pokrivača u ranim prijepodnevnim satima već je bila od 5 do 10 centimetara.


Nedjelja stabilna


– Kiša će padati i u subotu prijepodne, ali manje nego u petak, a snijega će biti u brdima, Gorskom kotaru i Lici, ali ga može biti i na moru, uz obalu. Ipak, snijega na moru će biti malo i neće se zadržavati na tlu. Bura koja je zapuhala u petak poslijepodne, u subotu će biti jaka s olujnim udarima, a navečer će slabjeti. U nedjelju će vrijeme biti stabilnije, s nešto sunca – kaže dežurni meteorolog Pomorskog meteorološkog centra Rijeka Igor Horvat. Dodaje kako su, nakon brdskih, u petak poslijepodne pale temperature zraka i na područjima uz more, pa je, primjerice u Rijeci, poslijepodnevna temperatura zraka bila i do šest stupnjeva niža od jutarnje.


– U subotu temperature zraka na našem području neće prelaziti šest stupnjeva Celzijevih, Gorski kotar i Lika u noći i ujutro bit će ispod nule, najviše dnevne bit će oko nule, na moru koji stupanj više. Ove temperature zraka ipak su primjerenije za ovo oba godine. Naime, siječanj je bio iznadprosječno topao, jer je srednja siječanjska temperatura u Rijeci oko šest stupnjeva, a proteklih su se dana one kretale preko deset, pa i više stupnjeva – ističe Horvat. Dodaje kako će, nakon stabilnijeg vremena u nedjelju i ponedjeljak, početak sljedećeg tjedna, posebice od utorka, bura biti u jačanju, bit će kiše, a vrijeme promjenjivo oblačno. Više oblaka i ponovo moguće oborine očekuju se sredinom tjedna, a temperatura zraka će se zadržati na niskim razinama. Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, od utorka se na kopnu opet očekuje snijeg, koji bi trebao padati nekoliko dana. Temperature zraka će ostati ispod ili blizu nule.


Nema spavanja!


To svakako neće biti dobro za prerano rascvala stabla, kaže Frane Ivković, glasnogovornik i potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.


– Posljednjih desetak godina, vrijeme oko Božića pa sve do 1. veljače karakteriziraju pozitivne temperature zraka, koje su iznad prosjeka za to doba godine, što uvjetuje ranije kretanje sokova u voćaka. Naime, umjesto da voćka ima svoj zimski san, hormoni u voćki se ranije bude zbog toplijeg vremena, ona uzima hranu i počne kolati sokovima. Neke voćke ranije cvatu, poput badema i nekih vrsta šljiva, ali one koje kasnije cvatu, u travnju, nerijetko i ranije procvatu upravo zbog više temperature zraka. Za njih niske temperature zraka koje se najavljuju sljedećih dana mogu biti pogubne. Naime, voćke koje su procvale ranije i »pogodi« ih hladnoća mogu se smrznuti, odnosno neće dati rod. Oni pupovi koji nisu procvali mogli bi dati rod. Nadamo se da će ovo zahlađenje proći bezbolno za voćke te da se neće ponoviti prošlogodišnji travanj, kada je krajem mjeseca naglo zahladilo i mnoge voćke koje su procvale, stradale su – kaže Ivković.