Riječki HSP

Zeko: Projekt EPK problematičan zbog neispunjenih obećanja “faraona Obija Prvog”

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Predsjednik riječkog HSP-a Dragan Zeko ocijenio je da je projekt Europske prijestolnice kulture problematičan, prije svega zbog mnogih laži i neispunjenih obećanja riječkog, kako je nazvao gradonačelnika, faraona Obija Prvog.


– Kakav prvi dojam ostavlja autobusni kolodvor i što može pomisliti posjetitelj kada u prijestolnici kulture vidi sva ona napuštena i oronula zdanja i devastirani autobusni kolodvor. Zašto Obi Prvi nije, po ugledu na znatno siromašniji Osijek, dao izgraditi novi autobusni kolodvor po modelu javno-privatnog partnerstva. Osijek danas ima velebni autobusni kolodvor, a Rijeka ima ruglo. Odgovor se nameće ukoliko povučemo paralelu s bazenom na Kantridi i sportskom dvoranom na Zametu. Pogledaju li se troškovnici po kojima su ti poslovi bili dodijeljeni i usporede li se sa završnima, vidljivo je da se radi o desecima i stotinama milijuna kuna našeg novca koji su čudno “zamračen””. Uzme li se u obzir i novo zaduživanje kojim Obi Prvi namjerava zadužiti one koji će gradom upravljati nakon njegovog mandata, postavlja se pitanje koje su namjere aktualnog riječkog faraona, izjavio je Zeko, dodavši da poziva DORH i USKOK da dođu u Rijeku, te da istraže tijekove novca pod kontrolom Obija Prvog. Pravaši se pitaju zbog čega je za jedan od kulturnih svjetionika Rijeke izabran bivši brod za prijevoz banana, minopolagač.


– I jahta jednog – čak i po pisanjima eminentnih svjetskih dnevnih novina – od najvećih zločinaca 20. stoljeća? Zar faraon ne zna da je od oko 5.000 mina koje je taj minopolagač položio u Jadran, da je izvučen iz riječke luke 1948. godine te je od 1953. služio kao ploveća rezidencija spomenutom zločincu. Ta je olupina simbol tri totalitarna režima – fašizma, nacizma i komunizma – te ga je bolje potopiti, riječkim torpedom, i razvijati ronilački turizam bez novih ulaganja, kad je već na njega ovako nikakvoga potrošeno pet milijuna kuna,kazao je Zeko.




Dopredsjednica riječkog HSP-a Ivanka Bušljeta pozvala je sve zainteresirane da dođu pogledati izložbu “Stara Rijeka” u nove stranačke prostorije u Zanonovoj ulici 1 svakog radnog dana od 17 do 19 sat. Dio izložaka bio je u prigodi svojedobno koristiti i tadašnji saborski zastupnik našega kraja – dr. Ante Starčević.