The End

Završeno snimanje ‘Novina’ u Rijeci: ‘Treća sezona će pokazati drugo lice grada’

Danijela Bauk

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Sila i ja za DJ-pultom za kraj. Ma, ja mrzim biti ispred kamere, ali za »Novine« može sve, pa i to, odmah na početku naglasio nam je odlično raspoloženi redatelj Dalibor Matanić



RIJEKA – Miodrag Sila i Dalibor Matanić; prvi producent, drugi redatelj megauspješne domaće televizijske serije »Novine«, za DJ-pultom u Pajolu na Pećinama. Kamera snima, tv-ekipa uživa, baš kao što to čine i uobičajeni posjetitelji omiljenog riječkog beach bara na plaži Grčevo. Upravo ovom scenom ekipa serije »Novine« oprostila se od omiljene Rijeke.


Jer upravo je u nedjelju, kasno u noć, završilo riječko snimanje treće i završne sezone »Novina«. Slijede još dva tjedna u Zagrebu, pa ljetna pauza, a snimanje se onda nastavlja u rujnu. I serija će negdje početkom 2020. godine biti spremna za male ekrane. I to ne samo hrvatske, već i one svjetske, zahvaljujući servisu Netflix.


– Sila i ja za DJ pultom za kraj. Ma, ja mrzim biti ispred kamere, ali za »Novine« može sve, pa i to, odmah na početku naglasio nam je odlično raspoloženi Dalibor Matanić.




Ništa manje zadovoljan nije bio ni Miodrag Sila.


– Zadnji dan snimanja u Rijeci, a mi smo na plaži. Ma ne može biti bolje. Početak u Voloskom nam je bio kišan, ali poslije nas je vrijeme poslužilo, kaže Sila, a Matanić se uključuje:


– Rijeka nam je postala kao dom, već se osjećamo nostalgično.


– Završni dan snimanja na Pajolu – kao raj. Žao nam je što scenarist Ivica Đikić inzistira da je trilogija taman. Ma kad gledam današnji dan, najradije bih da napiše još par sezona. Šalu na stranu, trilogija za ovu seriju zaista ima smisla, kaže Matanić.


Svjetlija Rijeka


A jesu li zadovoljni obavljenim poslom u Rijeci?


– Napravili smo dobar posao i u ovoj, trećoj sezoni, i za razliku prve dvije sezone kad smo snimali po kiši i buri, Rijeka će u trećoj sezoni pokazati jedno novo lice, svjetliju stranu. Nije isključeno da osmislimo neki novi projekt u Rijeci, kaže Sila.



Neminovno je pitanje: naslućuje li završno snimanje scena pod vedrim riječkim nebom da serija ne završava u mračnim, pesimističnim tonovima?


– Možda bi se to dalo tako zaključiti, no završni sud donijet će sami gledatelji kad pogledaju ovu treću i završnu sezonu, kaže Sila.


Rijeka im je, kažu, bila fantastičan domaćin.


– Rijeka ima sve, i more, i zelenilo, i napuštene zgrade. San snova svake filmske ekipe. I drago mi je da su »Novine«, zahvaljujući prikazivanju na Netflixu, otkrile Rijeku i stranim produkcijama. Pogotovo zato što su Rijeka i Riječani stvarno spremni na suradnju. Mi se nadamo da smo kroz »Novine« pokazali dušu Rijeke, neki unutarnji svijet koji je super i koji je mnogo toga, ali nije tipičan mediteranski grad, kaže Matanić.


Škoti i Despot


A serija je već učinila mnogo za Rijeku, pa čak počela mamiti i turiste.



– Postoji super anegdota. Dok je Dragan Despot snimao scene u Rijeci, bio je smješten u hotelu Kontinental. I prepoznala ga dvojica škotskih turista, i to kao Ludviga Tomaševića iz »Novina« i otkrila mu da su u Rijeku došli zbog serije koju su gledali na Netflixu i ostali oduševljeni gradom. Naravno, oduševio ih je i susret s Despotom jer nisu očekivali susresti Tomaševića u predvorju hotela gdje su odsjeli, priča nam Sila i dodaje kako će se premijera treće sezone zasigurno, baš i kao i prve dvije, dogoditi u Rijeci.


Nostalgiju je osjećala i Branka Katić koja u seriji glumi novinarku Dijanu Mitrović.


– S puno ljubavi i nostalgije sjećat ćemo se ovih čarobnih dana u Rijeci. Još pritom u trećoj sezoni smo »uboli« ljeto pa su snimanja bila super, za razliku od snimanja prošlih sezona kad smo se smrzavali na kiši, buri i minus 4, kaže Branka Katić.



A koliko je tijekom snimanja upoznala Rijeku i kako je se dojmila, Katić se našalila i rekla:


– Groblje vam je tako lijepo da sam pomislila da bih htjela svoje mjesto.


– Rijeka je lijep grad i bilo je čarobno otkrivati ga tijekom snimanja. Ono što me posebno dirnulo je koliko su nas Riječani toplo primili i prihvatili, nitko nas nikad nije ni jednom ružno pogledao. A samo danas smo molili ljude da se pomaknu te lijevo, te desno na plaži i u moru, a sve zbog snimanja. Baš puno lijepe energije, čini se da vam je lijepo tu gdje živite i kao da ste sami sa sobom u dobrom »fazonu« i nemate problem s ljudima koji vam dolaze »ukrasti« malo te ljepote, kaže Katić.


Izuzetna ekipa


Na pitanje što je tajna uspjeha serije, odgovara:


– Ono što krasi ovaj projekt je izuzetna ekipa profesionalaca. Ovo je najbolja ekipa s kojom sam ikada u životu radila, svatko iznimno dobro radi svoj posao, atmosfera među ekipom je sjajna, pa je raditi »Novine« bio pravi užitak. Imali smo sreću da je scenarij napisao netko tko je novinar cijeli svoj život, a producenti su nekadašnji novinari, tako da ova priča o novinarstvu u moderna vremena nije bazirana na tome kako to netko zamišlja, već dolazi iz prve ruke.



Začudno je koliko se scena iz serije kasnije dogodi i u stvarnosti. A Dado Matanić? On je pravo srce cijelog projekta. Fantastičan redatelj, nevjerojatno talentiran i s tako dobrim okom za detalje, a njegov način rada je kao – zagrljaj. Osjećaš se sigurno. Ova uloga i serija su mi bile kao neka haljinica koja mi dobro stoji i u kojoj se osjećam ugodno, a slobodna sam da istražujem dalje tamne kutke Dijanine duše, kaže Katić.


A planovi za budućnost?


– Imam dva filma u Beogradu, jedan je napisao i režirat će ga Dušan Kovačević, naš najdivniji dramski pisac, i tome se beskrajno radujem. Drugi je film Srđana Dragojevića. Sad samo treba uskladiti sve termine. Cijela godina mi je radna, radila sam film o Sally Potter s Javierom Bardemom, igrala sam i posljednju rusku caricu u novom nastavku filma »Kingsmen«, novu sezonu serijala »Ujka, novi horizonti«, svojevrsni nastavak serije »Mile protiv tranzicije«, zaključuje Katić.