Prosvjed na Kontu

Zašto su se Riječani okupili za djevojčice: Imamo društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Bili su to pravi građanski prosvjedi, lišeni političkih konotacija, suprostavljenih ideologija i svjetonazora. Hrvatsko se društvo još jednom ujedinilo na ulici, jer ga je sustav ponovno iznevjerio



RIJEKA – Prosvjed “Pravda za djevojčice” na ulice gradova diljem Hrvatske izvukao je na tisuće građana koji su mirno, ali jasno, izrazili nezadovoljstvo radom institucija i poručili da je nekažnjavanje zločina zločin.


Bili su to pravi građanski prosvjedi, lišeni političkih konotacija, suprostavljenih ideologija i svjetonazora. Hrvatsko se društvo još jednom ujedinilo na ulici, jer ga je sustav ponovno iznevjerio.


Iako je konkretan povod prosvjedu bio slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, hrvatski su građani još jednom upozorili da se radi samo o još jednom od mnogih slučajeva.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





“Pravda za djevojčice” tek je jedan u nizu ovogodišnjih hrvatskih prosvjeda koji je ponovo potvrdio da hrvatski građani na ulice izlaze ne zbog velikih političkih tema, već ih ujedinjuju najteži slučajevi nepravde koji su im apsolutno neprihvatljivi.


I kao nizu prosvjeda koji su prethodili ovom današnjem ponovno je organizacija potekla od građanskih inicijativa, a na učinjenu nepravdu reagiralo se “ad hoc”.


Tako su organizatori riječkog prosvjeda, koji je unatoč kiši dupkom napunio trg ispred Konta, bile inicijative “Pravda za djevojčice” te Građanke i građani Rijeke, a ono što je poručeno je da je zadarski slučaj jasno pokazao strukturu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama.



Pokazao je, poručila je jedna od organizatorica Lorena Zec, i da je bezobzirnost nasilnika veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća.


– Takva mračna i nasilna stvarnost rezultat je nepostojanja programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatnih sankcija za nasilnike.


U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, u kojem izostaje podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve – mi imamo društvo kao slučaj. I zato moramo mijenjati društvo, poručila je Zec.


Dodajući kako nasilje nema opravdanja ujedno je istaknula i da je hrvatsko sudstvo po neovisnosti 126. u svijetu, kao i da se u sudskim procesima pogoduje interesnim skupinama. Iz tih razloga okupljeni su građani uputili četiri zahtjeva, a riječ je o hitnom premještenju sudskog procesa iz Zadra kako bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje.



Traži se i sveobuhvatan te na znanstvenim činjenicima utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova, kao i javno financiran cjelovit sustav podrške žrtvama nasilja na način da već u narednom proračunu bude osiguran novac za savjetovališta i sve mjere zaštite žrtava seksualnog nasilja.


Na koncu, upućen je i zahtjev za hitno upućivanje izmjena Kaznenog zakona u saborsku proceduru kako bi se postrožile kazne i konačno ukinula kategorija spolnog odnošaja bez pristanka, jer silovanje je silovanje, a silovanje je zločin.



Na riječkom su Kontu stajali predstavnici različitih političkih opcija, politički suparnici, predstavnici institucija i udruga civilnog društva, umjetnici, pjevači i glumci, ali i svi oni koji se s nepravdom ne mogu pomiriti. Poručujući kako je danas na Kontu trebao biti svatko pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj, kazala je da smo svi mi majke, prijateljice ili prijatelji žena koje imaju djecu.



– Ono što se događa u zemlji i rizici kojima su prvenstveno izložene žene, iako moramo spomenuti da i muškarci povremeno nažalost pretrpe nasilje, je strašno. Strašno je prije svega što je učestalost velika, što su statistike poražavajuće, a poražavajuća je i činjenica da reperkusije zaista male.


Naše pravosuđe ne reagira prmptno niti primjerno, niti su zakoni tako postavljeni da pošalju jasnu poruku da to nije u redu. Ono što me najviše u ovoj priči tišti je činjenica da kada dođe do osude ona je minimalna. Minimalna je osuda za minimalno kazneno djelo, a i za veliko kazneno djelo. To je nasilje bilo koje vrste za koje trebaju biti velike kazne, istaknula je Sušanj.


Glumica HNK Ivana pl. Zajca Tanja Smoje kazala je pak kako ju je na Kont dovela želja da ukaže na to što je veliki problem u Hrvatskoj.



– Veliki problem u našoj zemlji, među ostalim problemima, je pravosudni sistem i zaštita ljudi kojima je ta zaštita potrebna, kazala je Smoje.


Dodajući kako je današnji prosvjed dobra inicijativa riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo kako treba ukazati na činjenicu da se u zadnje vrijeme dešavaju poprilično čudne reakcije sudova, pogotovo kada je u pitanju nasilje.


– Naprosto je neshvatljivo da nasilnici bivaju pušteni da se brane sa slobode što naravno izaziva još dodatne frustracije žrtava nad kojima je nasilje počinjeno. Mislim da treba kroz ovakve građanske inicijative pokazati što se misli o takvim odlukama, poručio je gradonačelnik.