Teatar apsurda

Zašto Obersnel ne pokreće postupak protiv svog štićenika Benca? Čordašev: Očigledno ga štiti, kako SDP-ovac ne bi odgovarao

P. N.

Tihomir Čordašev

Tihomir Čordašev

Obersnel ne mora i ne bi smio čekati okončanje kaznenog postupka da pokrene postupak pred službeničkim sudom, no ipak on to čini, upozorio je Tihomir Čordašev



RIJEKA Jučerašnji događaj je samo vrhunac teatra apsurda u europskoj prijestolnici u režiji Vojka Obersnela. Iako riječka javnost opravdano od gradonačelnika traži da poduzme odgovarajuće mjere i sankcionira neprihvatljivo ponašanje svojih štićenika, Obersnel se pravi da ne vidi, ne zna i ne čuje, rekao je Tihomir Čordašev u Akciji mladih.


– Vrlo nam je zanimljiv detalj USKOK-ove optužnice protiv pročelnika Benca koja kaže: “Preuzimanje poslovnog prostora od strane zakupnika odgođeno je do završetka radova od strane Grada Rijeke te je nakon završetka radova zaključen Ugovor o zakupu između Grada Rijeke i navedenog trgovačkog društva”.


Velikodušni Benac


Naime, Grad Rijeka, u pravilu, ne priznaje ulaganje u poslovne prostore, čak ne dozvoljava odgodu plaćanja najamnine za vrijeme kad poduzetnici o svom trošku uređuju gradski prostor.




U ovom slučaju ne samo da je grad platio uređenje prostora nego je i velikodušno odgodio početak plaćanja zakupnine dok traju radovi. Nevjerojatno interesantna iznimka od uobičajene prakse i baš se tu pojavi neka veza sa suprugom pročelnika koji o svemu tome odlučuje. Kakva slučajnost. Netko od supružnika bi trebao igrati Loto jer očito su im vjerojatnosti iznimno naklonjene, izjavio je Čordašev.


Članak 46. Zakona o lokalnim službenicima je vrlo jasan i govori da kaznena odgovornost ne isključuje odgovornost za povredu službene dužnosti, niti oslobođenje od kaznene odgovornosti pretpostavlja oslobođenje od odgovornosti za kršenje službene dužnosti, dodaje.


Obersnel ne bi smio čekati


– Obersnel ne mora i ne bi smio čekati okončanje kaznenog postupka da pokrene postupak pred službeničkim sudom, no ipak on to čini. Ne pokretanjem postupka Obersnel očigledno štiti Benca i omogućava da cijela stvar ode u zastaru, a samim time da osigura kako Benac ne bi odgovarao za počinjenju štetu.


Vladimir Benac i dalje ima svoje radno mjesto u Gradu Rijeci. S druge strane da se, kojim slučajem, nezaposleni Vladimir Benac danas javi na natječaj za to isto radno mjesto on ne bi mogao biti primljen u službu jer mu to priječi članak 15. Zakona o lokalnim službenicima, koji onemogućava da se u službu primi osoba protiv koje se vodi kazneni postupak protiv službene dužnosti.


Apsurdno je da čovjek koji je zaposlen na radnom mjestu i je i dalje na tom radnom mjestu iako na isto ne bi mogao biti primljen da se danas javi na natječaj za to isto radno mjesto. No čak niti to nije Obersnelu razlog za pokretanje postupka, za njega je sve čisto, kaže Čordašev.


Druga pravila za SDP-ovce


Očigledno jedna pravila vrijede za obične smrtnike, a druga za ugledne članove SDP-a. Dok prodavačice za fetu pršuta dobiju momentalni otkaz, protiv pročelnika se niti ne pokreće postupak od strane poslodavca, nego im se samo umanje primanja i još niti ne moraju dolaziti na posao, ističe.


– Također, jedna od mogućih sankcija pred službeničkim sudom je i premještaj na radno mjesto niže složenosti. Za nas u Akciji mladih je nevjerojatno da unatoč svemu Obersnel i dalje računa na Benca kao pročelnika. U svojim javnim istupima gradonačelnik opetovano tvrdi da svojim problematičnim pročelnicima ne može dati otkaz, što je naravno netočno, no on ih čak odbija i smijeniti s mjesta pročelnika i premjestiti na radno mjesto niže složenosti.


I dalje ravnatelj APOS-a


A koliko je apsurdna situacija jasno govori da suspendirani pročelnik Benac i dalje uredno vrši dužnost ravnatelja Agencije za poticajnu stanogradnju. S jedne strane, po mišljenju gradonačelnika, Benac trenutno ne može obavljati poslove pročelnika, ali nema nikakvih problema da je i dalje ravnatelj APOS-a. Valjda se radi o dva različita Benca.


Iz ovog cjelokupnog slučaja jasno je da Vojko Obersnel ne štiti interese Grada već štiti svoje stranačke kolege i zbog toga mi tražimo njegovu odgovornost, zaključuje Tihomir Čordašev iz Akcije mladih