USS Mount Whitney

Zapovjedni brod američke Šeste flote na redovnom održavanju u Lencu. Stiže ih još

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U ovom remontnom brodogradilištu očekuju da bi do ljeta mogli dobiti poslove na još jedan do dva broda Šeste flote, za koja imaju najave da bi trebali biti objavljeni natječaji,



RIJEKA Zapovjedni brod američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, na kojem je tristotinjak članova posade, jučer je doplovio pred Rijeku. Brodogradilište »Viktor Lenac« gotovo da je postalo njihova uobičajena remontna baza, a ovog puta Amerikanci će se zadržati oko mjesec i pol dana, koliko je predviđeno da će trajati radovi na ovom ratnom brodu.


Kako doznajemo iz »Lenca«, u pitanju je klasično održavanje, s fokusom na pogonske grupe i propulziju, kao i električne sustave broda. Zanimljivo je da brod ovog puta neće u dok, već će se svi zahvati obaviti dok je »USS Mount Whitney« na vezu.


U ovom remontnom brodogradilištu očekuju da bi do ljeta mogli dobiti poslove na još jedan do dva broda Šeste flote, za koja imaju najave da bi trebali biti objavljeni natječaji, a svakako će u »niskom startu« čekati natječaj za novi veliki posao na upgradingu i modernizaciji »USS Mount Whitneyja«, koji Amerikanci planiraju za kraj ove odnosno početkom 2020. godine.




Takvi veliki poslovi, kao dobra suradnja s Američkom ratnom mornaricom, nešto je što »Lencu« nosi financijsku stabilnost. To se, uostalom, pokazalo i na rezultatima poslovanja za 2017. godinu u kojoj je odrađen zadnji veliki upgrading ovog zapovjednog broda Šeste flote. U škveru u Martinšćici te su se godine pohvalili rekordnom dobiti od 37 milijuna kuna.


Rezultati za prošlu godinu, prema dosad iskazanom »saldu« za prvih devet mjeseci, posve su druga priča jer je do konca rujna »Lenac« upisivao gubitak od 11,9 milijuna kuna. Premda su imali relativno dobru zaposlenost s remontima, pad tržišnih cijena uslijed sve žešće konkurencije turskih brodogradilišta nešto je što »Lenac« sve teže podnosi, a što se u godinama, kada izostanu veliki financijski projekti i poslovi, kao što su to preinake ili upgrading američkog zapovjednog broda, itekako osjeti i okrene u »minus«.