Sufinanciranje

Za sanaciju posljedica obiteljskog nasilja Udruzi U.Z.O.R. 650 tisuća kuna

Barbara Čalušić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Udruga za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.) je dobila sredstva za programe savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji te za rad s kazneno prijavljenim mladima, uključujući povremene uzimatelje droge



RIJEKA Grad Rijeka u ovoj će godini s 3,65 milijuna kuna financirati ukupno 68 programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Kako je istaknula pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, u fokusu programa koji su sufinancirani proračunskim sredstvima i ove su godine djeca, mladi, osobe s invaliditetom, starije osobe, branitelji, teški i kronični bolesnici te ovisnici.


Na području socijalne skrbi financira se 50 programa, a 18 programa je s područja zdravstvene skrbi koji će biti financirani s 540 tisuća kuna. Inače, na natječaj je bilo prijavljeno 85 programa, od čega tri prijave nisu zadovoljavale propisane uvjete.


Udruge prepoznale natječaj


– Dugi niz godina provodimo natječaje za financiranje programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnog skrbi, iako natječaji u segmentu zdravstva nisu naša obveza kao što je to, primjerice, slučaj javnih potreba u kulturi. Svake se godine na natječajima pojavljuje sve više prijedloga koji su velikim dijelom izuzetno kvalitetni – rekao je Vojko Obersnel na jučerašnjem gradonačelnikovom kolegiju.




Prema njegovom mišljenju, poticanjem ovakvih programa potiče se i razvoj civilnog društva jer su i same udruge prepoznale ovakve natječaje kao jedan od načina financiranja. Pritom se neke od udruga, kako je dodao Obersnel, osim na razini lokalne samouprave, financiraju i uz pomoć države, ali i sredstava Europske unije.


– Mnoge udruge danas imaju sve veći broj zaposlenih kojima se na ovaj način osigurava egzistencija – smatra Obersnel i ističe kako je u udrugama koje na ovaj način financira Grad Rijeka zaposleno više od stotinu ljudi.


Najviše sredstava putem gradskog natječaja odlazi Udruzi za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.) koja će za programe savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji te za rad s kazneno prijavljenim mladima uključujući povremene uzimatelje droge, putem ovog natječaja dobila sveukupno 650 tisuća kuna.


Prema riječima Karle Mušković, sve udruge u svoj rad uključuju i volontere, a velik dio financiranih programa odlazi na socijalne usluge za najugroženije skupine. U odnosu na lanjsku godinu, Grad Rijeka će ove godine za programe izdvojiti deset posto više sredstava.


Zakup poslovnog prostora


Danas započinje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu poslovnog prostora. Tekst nacrta prijedloga bit će objavljen na internetskim stranicama www.rijeka.hr, a savjetovanje traje 30 dana. Među novostima koje je predstavila pročelnica gradskog Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina je i da se rok za prijavu za zakup prostora s 15 dana mijenja na deset, dok se u svakom isključnom krugu cijena zakupa podiže za minimalno deset eura.


Također, gradonačelnik može odobriti davanje dijela poslovnog prostora u podzakup kad je riječ o postavljanju bankomata ili automata za igre na sreću, pod uvjetom da zakupnik prihvati peterostruki iznos ugovorene zakupnine za dio poslovnog prostora koji se daje u podzakup, neovisno o broju bankomata ili automata za igre na sreću za koji se traži podzakup. Na isti način u podzakup se može dati prostor za obavljanje zdravstvene djelatnosti na primarnoj i sekundarnoj razini.



Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke prošle je godine intervenirala 1.079 puta. Od tog broja na području Rijeke obavljeno je 917 intervencija, u gradovima i općinama riječkog prstena 160, dok su kao ispomoć izvan svog područja djelovanja bile dvije intervencije – u Gorskom kotaru zbog snježnih nepogoda te na području Metkovića zbog šumskog požara.


Na području Rijeke bilo je ukupno 399 požara, a obavljene su i 497 tehničke intervencije. Najveći broj požara nastao je na požarima kontejnera za otpad, njih 114, dimnjacima i dimovodnim kanalima kojih je gorjelo 67, požara na otvorenom prostoru bilo je 66, na stambenim objektima 42, a na vozilima 40.



Grad Rijeka prošle je godine objavio dva javna poziva građanima na uključivanje u postrojbe civilne zaštite na koje se javilo 55 građana te se krenulo s njihovom edukacijom, izvijestio je pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić.


– U 2018. godini na području grada Rijeke nije bilo ugroza koje su zahtijevale aktiviranje snaga izvan snaga kojima je zaštita i spašavanje redovna djelatnost. Potrebno je istaknuti djelovanje Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke u dva požara velikih razmjera, i to u prostorima tvrtke Elgrad na Škurinjama gdje je zabilježena velika materijalna šteta i u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, požarom sa smrtnom posljedicom jednog bolesnika i velikom materijalnom štetom – istaknuo je Vukelić.