Svi za Milu

Za Milu prikupljeno 8 milijuna kuna, uključuje se Grad Rijeka, Primošten već dao 10.000 kn

Portal Novilist.hr

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Cijela Hrvatska doista je pokazala da ima veliko srce



RIJEKA Čitava zemlja ujedinila se u akciji pomoći malenoj Mili Rončević, za čije bi liječenje u SAD-u, prema najnovijim informacijama, hitno trebalo prikupiti 2,2 milijuna dolara, odnosno 15,5 m,ilijuna kuna. Zadnje brojke govore da je danas već prikupljeno 8 milijuna kuna! Cijela Hrvatska doista je pokazala da ima veliko srce.


Prikupljeni iznos mogao bi se dodatno povećati do ponedjeljka ujutro, s obzirom na to da je platni promet zatvoren pred vikend.


Podsjetimo, dvogodišnja Mila Rončević boluje od leukemije, odnosno akutne mijeloične megakariocitne leukemije AML M7. Najveće šanse za preživljavanje ima podvrgne li se revolucionarnoj eksperimentalnoj terapiji što se provodi jedino u Children’s Hospital of Philadelphia, koja za tu uslugu traži znatan iznos. Novac u cijelosti treba uplatiti odmah.




Djevojčici je prije godinu dana dijagnosticirana leukemija. Na riječkoj Klinici za pedijatriju, na Odjelu hematolgije i onkologije primila je pet ciklusa kemoterapije te nakon šestomjesečnog liječenja ušla u remisiju. Bolest se prije mjesec dana ponovo javila, a roditelji su, smatrajući da nastavak uspješnog liječenje više nije moguć niti u jednoj bolnici u Europi, odlučili pokrenuti akciju putem društvenih mreža kako bi im građani Hrvatski pomogli u prikupljanju sredstava za liječenje kćeri u Americi.


Uključila se Zaklada Nora Šitum


U akciju se uključila i Zaklada Nora Šitum, a upravo će na račun te zaklade biti uplaćen novac koji je dosad prikupljen na njegov račun u slučaju da ne bude prikupljen iznos koji traže u američkoj bolnici. Zaklada je otvorila poseban žiro račun za potrebe ove akcije u PBZ-u.


Mili Rončević moguće je pomoći uplatom na žiro račun humanitarne akcije u Privrednoj banci Zagreb HR2423400091511004008, SWIFT kod za uplate iz inozemstva PBZGHR2X ili na račun u Banki Kovanica Varaždin HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin), opis plaćanja obavezno – “darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević” te model plaćanja 99. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.



Danas je poziv za pomoć Mili uputila i majka Nore Šitum, djevojčice koja se hrabro borila protiv zloćudne bolesti.


– Dragi prijatelji, dragi ljudi dobre volje… sigurno ste već čuli za malenu Milu Rončević. S njenim smo roditeljima u komunikaciji posljednja dva dana i zamolili su nas da organiziramo humanitarnu akciju za Milu. Uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Gradskog ureda akcija je službeno prijavljena i dobila je svoju oznaku i broj u najkraćem mogućem roku.


Za Milu je otvoren poseban izdvojeni račun kojeg možete vidjeti na slici. Znamo da živimo u državi s tisuću problema, nelogičnosti i poteškoća, ali zato imamo nešto što nitko drugi nema, a to je jedinstvo i empatija da pomognemo osobama u nevolji! Pogotovo kad je u pitanju život djeteta.


Prije 6 godina svi ste se ujedinili za našu Noru i svi zajedno smo napravili čudo!


Danas čudo treba naša Mila! Cifra koja je potrebna za nastavak njenog liječenja u Americi je 2,2 milijuna dolara. Ali nema te cifre koju lavina dobrote ne može dostići. Budimo svi zajedno Milino čudo! Pomaknimo granice još jednom! Mila nas treba. Idemo!!! Hvala vam svima, poručila je.


Pomoć HNK Rijeke


U akciju su se već uključili brojni riječki ugostitelji, u pomoć je priskočila i HNK Rijeka, stručni stožer, bivši igrači, reprezentativci.


Filip Bradarić, Marko Vešović, Ivan Vargić, Damir Kreilach, Franko Andrijašević, Marin Tomasov, Vedran Jugović, Mate Maleš, Radomir Đalović, Igor Budan…, svi oni su pokazali da nisu zaboravili na dane provedene u Rijeci. Priskočili su u pomoć maloj Riječanki kad je pomoć najpotrebnija.


Reagirali su i hrvatski reprezentativci, Ivan Rakitić i Ivan Perišić.


Iz HNK Rijeke očekuju da neće na tome i ostati, odnosno da će se javiti i mnogi drugi bivši igrači kluba i nogometaši uopće. Mila Rončević i njezina obitelj nisu ostali sami.


Akcija gradova i općina


Pomoć su najavili iz iz Grada Rijeke, a točan iznos koji će uplatiti bit će poznat u ponedjeljak, kad će i izvršiti svoju uplatu. Donaciju od 10.000 kuna već je uplatila Općina Primošten, čiji je načelnik Stipe Petrina pozvao sve lokalne samouprave da se uključe.


– Kako je za pomoć djetetu potrebna solidarnost svih građana i institucija RH, uputio sam poziv svim jedinicama lokalne i područne samouprave kojih je 429 da uplate donaciju jer bi se samo takvim uplatama prikupila četvrtina potrebnih sredstava.


Pozivamo sve građane dobre volje da u granicama svojih mogućnosti pomognu obitelji Matijević Rončević u prikupljanju potrebnih sredstava jer je potrebno svega 100 kuna od od cca 178 tisuća građana da bi prikupili navedena sredstva!


Život nema cijenu, ovaj anđeo mora živjeti, objavio je Stipe Petrina.


Humanitarna akcija NK Halubjan


NK Halubjan kao domaćin prvenstvene utakmice 4. HNL protiv NK Nehaja, što će se odigrati u subotu u 15.30 sati na Brnasima, organizira humanitarnu akciju za Milu. Svi prihodi od karata biti će donirani u svrhe liječenja oboljele djevojčice. Također moći će se donirati i više nego što sama karta za utakmicu košta.


Cijena karte je simboličnih 20kn što znači da svaka donacija iznosi upravo toliko. Jedna osoba će moći kupiti više karata kako bi se omogućio veći broj donacija.


– Dođite i podržite ovu gestu te se odazovite u što većem broju, pokažimo empatiju i dajmo šansu malenoj djevojčici za život. SVI ZA MILU, poručili su iz NK Halubjan.


Akcija ribolovaca


U akciju pomoći prikupljanja novaca za liječenje teško bolesne djevojčice Mile Rončević uključili su se i ribolovci. Organiziraju humanitani ribolovni kup, koji će se održati na Triblju od 5. do 7. travnja.


– Svi smo upoznati s pričom obitelji Rončević koja prolazi teške životne trenutke. Odlučili smo organizirati humanitarno natjecanje na Triblju, od kojega bi se sva sredstva uplatila za liječenje malene Mile. Budući da je situacija takva, išlo se na što raniji datum pa se nadamo da neće utjecati na popunjenost kupa, objašnjava Goran Josipović.


Na kupu bi sudjelovalo 20 ekipa, a kotizacija iznosi 750 kuna. Oni koji žele mogu uplatiti i više, a sva sredstva idu u liječenje djevojčice Mile. Boduje se pet najvećih riba.