Potonula nada zaposlenika

ZABRINUTIJI NEGO JUČER: Nema “papirnate” ponude Fincanteria za “3. maj”

Marinko Glavan

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Radnici »3. maja« neće poduzimati sindikalne akcije do održavanja zajedničke tematske sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća Rijeke, a nakon toga poduzet će sve potrebne akcije za zaštitu svojih radnih mjesta, uključujući i javne prosvjede



RIJEKA Radnici “3. maja” otišli su sa skupa u krugu brodogradilišta bez odgovora uprave na ključna pitanja o budućnosti škvera i povratu 523 milijuna kuna pozajmice “Uljaniku”. Uprava “Uljanika”, većinskog vlasnika “3. maja” nije se pojavila na skupu, iako su radnici očekivali obraćanje predsjednika uprave Giannija Rossande. Umjesto njega, pred radnike je stao samo direktor “3. maja” Maksimilijan Percan koji, prema riječima predsjednika Radničkog vijeća riječkog brodogradilišta Jurja Šoljića, radnicima nije dao praktički nikakve informacije ni o budućnosti brodogradilišta, ni o rokovima povrata pozajmice “Uljaniku” 


– Na kraju ovog mjeseca istječe rok za vraćanje pozajmice i tada direktor »3. maja« može prisilno naplatiti potraživanja od Uljanika, rekao je Šoljić, dodavši kako su radnici od direktora po prvi put čuli da će se vraćanje pozajmice »3. maju« rješavati tek kroz restrukturiranje »Uljanika«.


– Rekao nam je da će povrat pozajmice ići iz učešća novog, budućeg vlasnika »Uljanika«, a ne kao što smo do sad slušali, da će država platiti »3. maju« kroz restrukturiranje »Uljanika«, rekao je Šoljić.




Radnike »3. maja« posebno je, u tom kontekstu, zabrinula potvrda direktora Percana da ne postoji službena potvrda da je talijanski Fincantieri zainteresiran za ulazak u vlasničku strukturu »3. maja«.


– Danas smo od direktora čuli da nema niti jednog jedinog papira koji bi potkrijepio ponudu Fincantierija. Zbog toga smo još zabrinutiji nego jučer, jer smo do jučer slušali kako je ulazak novog investitora gotova stvar, kazao je Šoljić.


Novinare je zanimalo koliko je točno »Uljanik« dužan »3. maju«, koliko »3. maj« dobavljačima, te koliko je sredstava potrebno za završetak ugovorenih gradnji brodova. 


– Ono što se zna je 523 milijuna kuna, koliko je u Uljanik otišlo iz »3. maja« u vidu pozajmica, ali nedavno nam je, nakon nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća, iz Vlade potvrđeno da je 2013. i 2014. godine u nekoliko rata otišlo još dodatnih 313 milijuna kuna. Time se bavi i DORH, kako je novac prebačen na tuđi račun. Netko se u »3. maju« odrekao 313 milijuna kuna i dao ih “Uljaniku” rekao je Šoljić, ističući da brodogradilište radi smanjenim kapacitetom, odnosno praktički ne radi zbog nedostatka materijala i novca.


Radnici »3. maja« prema njegvoim riječima neće poduzimati sindikalne akcije do održavanja zajedničke tematske sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća Rijeke, o problematici brodogradilišta, a nakon toga poduzet će sve potrebne akcije za zaštitu svojih radnih mjesta, uključujući i javne prosvjede.