Akcija čišćenja

Vrijedni Grobničani odnijeli stotinjak kubika otpada

Sanja Gašpert

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Akciji su se odazvali brojni mještani, vatrogasci, lovci, umirovljenici, aktivisti Crvenog križa, darivatelji krvi, sportaši, djeca i mladi. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada



JELENJE Više od 200 sudionika, točnije njih čak 227, sudjelovalo je u velikoj akciji čišćenja okoliša na području općine Jelenje koju su, u sklopu Dana planeta Zemlje organizirali Općina Jelenje i njena Turistička zajednica te Komunalno društvo Jelen. Akciji su se odazvali brojni mještani, vatrogasci, lovci, umirovljenici, aktivisti Crvenog križa, darivatelji krvi, sportaši, djeca i mladi i drugi.


Aktivno su se uključili Odbojkaški klub Rječina, Ženski Boćarski klub Rječina, Planinarsko društvo Obruč, udruge branitelja s područja Općine Jelenje, KUD Zvir Jelenje, Stolnoteniski klub Rječina, Lovačko društvo Jelen, Konjički klub Vodičajna, tvrtka GroEx te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac Jelenje.


Velika akcija počela je u devet sati ujutro, a završila je okrjepom u 13 sati. Općina Jelenje je za sve sudionike osigurala logističku podršku i potreban materijal, kao i ručak. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada.


Uskoro videonadzor




– Jako smo zadovoljni odazivom jer su naši mještani u velikom broju dali doprinos očuvanju okoliša u kojem žive. Sakupili smo pedesetak kubika otpada, uglavnom automobilskih guma, sanitarije, bijele tehnike, građevinskog otpada. Upravo zbog toga ćemo uskoro krenuti s postavljanjem videonadzora na problematičnim lokacijama gdje se stvaraju divlji deponiji. Također, povećat ćemo novčane kazne za počinitelje – kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja koji je sa suradnicima također sudjelovao u akciji.


U okviru akcije organizirano je i čišćenje divljeg odlagališta u Dražicama – Dubina, gdje je također prikupljeno blizu pedeset kubika otpada.


Nemarna država


– Krenulo je dugo najavljivano »čišćenje i pospremanje« divljeg deponija Dubina, koji se nalazi na području Općine Jelenje, a vlasnik je Republika Hrvatska. Primorani smo na sanaciju o vlastitom trošku jer je prostor zaista zapušten i Republika Hrvatska se na adekvatan način ne brine o svojoj imovini. Već prvi dan otpremljeno je više od 50 kubika glomaznog otpada.


Akcija se nastavlja kroz cijeli tjedan i ukupno će biti utrošeno 100.000 kuna za tu namjenu, kako bi se ovaj prostor barem djelomično doveo u red. Na ovoj lokaciji Općina Jelenje će uskoro ugraditi i sigurnosne kamere, kako bi se na adekvatan način navedeni prostor mogao kontrolirati – kazao je načelnik Marčelja, dodajući kako glavni krivac za divlji deponij zasigurno nije domicilno stanovništvo, nego građevinske tvrtke iz cijele regije koji na to područje ilegalno odlažu otpad.