Peticija

Vraćanje starog voznog reda Autotroleja traži 2.000 Riječana, stigao odgovor direktora

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Članica Mosta Martina Valenčić Vještica uoči sjednice Gradskoga vijeća zahvalila se svim građanima koji su potpisali peticiju “Autotrolejom, a ne automobilom” kojom se traži vraćanje staroga voznog reda, a ukupno je 2.000 ljudi do sada potpisalo taj zahtjev.


– Peticija je još u tijeku, a prije nekoliko dana pokrenuli smo i online mogućnost potpisivanja. Želimo da se i u Rijeci kao u ostalim europskim gradovima potiče javni prijevoz kao najekološkiji način prijevoza u 21. stoljeću, rekla je Valenčić Vještica.


Gradski vijećnik Mosta Josip Kukuljan uručio je peticiju direktoru Autotroleja Albertu Kontušu na sjednici gradskoga parlamenta.




– Smanjivanje broja polazaka i ukidanje linija javnog prijevoza sigurno nije bilo jedino rješenje poslovanja Autotroleja. Vojko Obersnel je otvoreno rekao da se isplati komercijalni prijevoz partijanera na Zrću.


Autotrolej je financiran javnim novcem i kao takav treba koristiti nama građanima koji ga i plaćamo, a ne da se autobusi šalju prijateljima direktora za simboličnu naknadu. Radni sati vozača se ne smiju trošiti izvan javnih gradskih i prigradskih linija.


Postoje i druge nelogičnosti, a jedna od njih je ta da penzioner koji ima mirovinu preko 7.000 kuna ima pravo na sufinanciranu godišnju kartu u javnom prijevozu od 198 kuna, dok đaci moraju izdvojiti minimalno pet puta više. Nije u redu da penzioner s mjesečnim primanjima većim od prosječne hrvatske plaće dnevnu kartu plati samo 58 lipa, uvjeren je Kukuljan.


Budući da je vijećnik Mosta i na Gradskom vijeću pitao direktora Autotroleja što čini kako bi se vozni red vratio na staro, Kontuš je odgovorio da je činjenica da je u siječnju promijenjen vozni red i da je smanjen opseg usluge.


– Dnevno radimo na usklađivanju voznog reda s jedinicama lokalne samouprave, ali analiziramo i primjedbe građana, odgovorio je Kontuš.