Najuspješniji pas

Veliki uspjeh riječkih uzgajivača: Koker Obla ovogodišnji mladi svjetski prvak

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Mladi prvak pasmine te drugi najljepši mladi pas skupine najuspješniji je pas koji je predstavljao Hrvatsku ikad i prvi engleski koker španijel uzgojen u Hrvatskoj koji je osvojio ovakve titule



RIJEKA Obla je najbolji hrvatski koker. Na svjetskoj izložbi pasa što je sredinom studenoga održana u Njemačkoj u Leipzigu gdje je izlagano više od 31.000 pasa (250 ih je bilo iz Hrvatske) u čak 330 različitih pasmina, Obla, pas riječkih uzgajivača Della Fiumana, postala je ovogodišnji mladi svjetski prvak, mladi prvak pasmine te drugi najljepši mladi pas skupine. Stoga je ovaj »šareni« koker španijel najuspješniji pas koji je predstavljao Hrvatsku ikad i prvi engleski koker španijel uzgojen u Hrvatskoj koji je osvojio ovakve titule.


Izložba je trajala četiri dana, a organizirana je u okviru sajma koji je posjetilo više od 90.000 osoba te pratilo čak 200 akreditiranih novinara i fotografa. Izbor za najljepšeg psa emitiran je uživo na televiziji.– Naravno da smo ponosni na ovakav uspjeh, kažu Daila Rocchi i Domagoj Forempoher, uzgajivači ove pasmine iz Della Fiumana. – Prije svega jer je riječ o pasmini koja je ovdje uzgojena, a to je teško postići. Iza nas je dosta truda, rada, ali i ljubavi prema svojem poslu. Obla je četvrta generacija našeg uzgoja, otkrivaju naši sugovornici.U Hrvatskoj ima oko pet registiranih uzgajivača ove pasmine, koja nažalost više nije jako popularna kod nas. Iako je riječ o zdravoj pasmini, bez genetskih nasljednih bolesti.

– Kinološki suci na izložbama gledaju psa u »kompletu«. Od eksterijera do karaktera, temperamenta, kretanja, važna je i tekstura dlake i slično. Najljepši je onaj koji je što bliže odredenom pisanom standardu koji postoji za svaku pasminu. A prije svake izložbe važna je i adekvatna priprema, otkriva Daila Rocchi, kojoj je ova pasmina prirasla srcu još u dijetinjstvu.



Della Fiumana uzgaja ovu pasminu već 24 godine, a trenutno su se posvetili »šarenim« koker španijelima. U tom periodu su sa svojim psima postigli razne svjetske uspjehe. Dokazuju to i brojni pehari i plakete koje krase ulaz u njihov dom. Njihova kvaliteta prepoznata je i u inozemstvu, a to ukazuje podatak da mnogima nije teško potegnuti iz Engleske ili čak Skandinavije kako bi upravo od njih kupili ovu vrstu psa. Godišnje odrade više od 30 izložbi.





Obla je jako mladi pas, ima samo 13 mjeseci, a već je pred njom lijepa karijera. Naime, do sada je svaki put pobjeđivala u svojim razredima i izborima najljepših pasa.


– Voli se igrati kao i svaki koker, ali je izrazito nježna pogotovo prema djeci. Izložbe su za nju igra i zabava. Voli putovati i jako se veseli kada god vidi da se negdje ide, otkriva njezina vlasnica.