Proizvođači ponudili ekološki uzgojeno voće i povrće, prirodne sokove i sokove od mlade pšenice, domaći sir od sretnih kravica i kozica, organski konopljini proteini te brašno i ulja od konoplje, kolači...
RIJEKA Na stotine Riječana jučer je u Parku prof. dr. Vinka Frančiškovića obišlo prvi sajam na otvorenom Demetrinog zelenog kutka.
Okupilo se tamo na desetke proizvođača ekološki uzgojenog voća i povrća, prirodnih sokova i sokova od mlade pšenice, domaćeg sira od sretnih kravica i kozica, organskih konopljinih proteina te brašna i ulja od konoplje, kolača, raznih namaza i marmalada, lanenog ulja, svježih klica, kruha, specijaliteta od sirove hrane, kvalitetnih maslinovih ulja i prirodne kozmetike. Ponuda je bila privlačna i kvalitetom i cijenom, pa nije čudo da su čak i neki koji su se zaputili na Prvu pomoć najprije zastali i degustirali ponešto od izloženog.
Dijana Superina i Sead Osmanagić puni su riječi hvale.
– Sve je tu odreda lijepo i dobro, a dobili smo, evo, i recept i savjet kako koristiti matar umjesto kapara. Recept im je dala članica riječke Socijalne zadruge »Put«, koja je na štandu izložila proizvode iz njihovog ekovrta na Pulcu.
Primorsku tradiciju nudila je i udruga na štandu pored, »Lodrica« iz Novog Vinodolskog. Teško je bilo zaobići degustaciju pite od sira i višanja, s timijanom i tijestom od heljde i lana Biserke Popdankovski koja se pohvalila kako imaju već dva kolača-suvenira, a u svim proizvodima su ljekovite biljke našeg podneblja.
Bilo je tu i prirodne kozmetike iz Lovrana, što ju je napravila fitoaromaterapeutkinja i nutricionistica Nedjeljka Jurin, koja rado daje besplatne savjete. Upravo ta odanost poslu kojim se bave daje ovim proizvođačima vjerodostojnost i jednu višu kvalitetu.
Većina proizvođača ekoproizvoda zapravo živi svoj život na ekološki način i novac zarađen od prodaje nije presudan faktor za bavljenje tim poslom. Rekao nam je to i organizator i začetnik Demetrinog zelenog kutka, Ranko Lipovšćak, koji se i sam bavi proizvodnjom kruha.