Demetrin zeleni kutak

Veliki interes Riječana za eko proizvode

Jelena Sedlak

Proizvođači ponudili ekološki uzgojeno voće i povrće, prirodne sokove i sokove od mlade pšenice, domaći sir od sretnih kravica i kozica, organski konopljini proteini te brašno i ulja od konoplje, kolači...



RIJEKA Na stotine Riječana jučer je u Parku prof. dr. Vinka Frančiškovića obišlo prvi sajam na otvorenom Demetrinog zelenog kutka.


Okupilo se tamo na desetke proizvođača ekološki uzgojenog voća i povrća, prirodnih sokova i sokova od mlade pšenice, domaćeg sira od sretnih kravica i kozica, organskih konopljinih proteina te brašna i ulja od konoplje, kolača, raznih namaza i marmalada, lanenog ulja, svježih klica, kruha, specijaliteta od sirove hrane, kvalitetnih maslinovih ulja i prirodne kozmetike. Ponuda je bila privlačna i kvalitetom i cijenom, pa nije čudo da su čak i neki koji su se zaputili na Prvu pomoć najprije zastali i degustirali ponešto od izloženog. 


  Dijana Superina i Sead Osmanagić puni su riječi hvale. 




  – Sve je tu odreda lijepo i dobro, a dobili smo, evo, i recept i savjet kako koristiti matar umjesto kapara. Recept im je dala članica riječke Socijalne zadruge »Put«, koja je na štandu izložila proizvode iz njihovog ekovrta na Pulcu.


Primorsku tradiciju nudila je i udruga na štandu pored, »Lodrica« iz Novog Vinodolskog. Teško je bilo zaobići degustaciju pite od sira i višanja, s timijanom i tijestom od heljde i lana Biserke Popdankovski koja se pohvalila kako imaju već dva kolača-suvenira, a u svim proizvodima su ljekovite biljke našeg podneblja. 


  Darinka Marinac je oko štanda sirove hrane imala par skeptika koji su se ustručavali probati sušenu rajčicu, čips od čičoke, povrtne krekere u slatkoj i slanoj verziji, čips od chia sjemenki s kurkumom… živu hranu s enzimima tako potrebnim za zdravlje, od koje je dovoljno i sasvim malo pojesti da se čovjek najede. A kad su je skeptici počeli probavati, činilo se da se neće više odmaknuti s tog štanda.    I slovenski izlagači iz Postojne s Kmetije Žgajnar, Petar i Tina rado sami prodaju svoje proizvode, sir, kobasice, pršute i pancetu. Bilo je na sajmu i meda iz Slavonije, kolača iz Rijeke, pa marelica, krušaka i šljiva što ih je prodavao Maćaš Loboda koji ih u Aljmašu uzgaja od starih, već zaboravljenih sorata.

Bilo je tu i prirodne kozmetike iz Lovrana, što ju je napravila fitoaromaterapeutkinja i nutricionistica Nedjeljka Jurin, koja rado daje besplatne savjete. Upravo ta odanost poslu kojim se bave daje ovim proizvođačima vjerodostojnost i jednu višu kvalitetu.


Većina proizvođača ekoproizvoda zapravo živi svoj život na ekološki način i novac zarađen od prodaje nije presudan faktor za bavljenje tim poslom. Rekao nam je to i organizator i začetnik Demetrinog zelenog kutka, Ranko Lipovšćak, koji se i sam bavi proizvodnjom kruha.