Prodajna izložba

Vela umjetnička delavnica: Starogradska jezgra Kastva kao galerija na otvorenom

Andrej Petrak

Izlošci preseljeni na više lokacija po starom centru / Foto Sergej Drechsler

Izlošci preseljeni na više lokacija po starom centru / Foto Sergej Drechsler

 Izložbena i prodajna manifestacija već 14 godina spaja umjetnike i ljubitelje umjetnosti, a ove su godine organizatori ponudili nešto izmijenjen koncept



KASTAV Autentični prostori starogradske kastavske jezgre oživjeli su i za ovu Velu umjetničku delavnicu kao galerije na otvorenom. Izložbena i prodajna manifestacija već 14 godina spaja umjetnike i ljubitelje umjetnosti, a ove godine organizatori iz Turističke zajednice Kastva odlučili su ponuditi nešto izmijenjen koncept.


Izlošci su iz povijesne gradske Lože preseljeni na više lokacija po starom gradskom centru. Za ex tempore radove bila je predviđena Fortica, dok su prijavljeni umjetnici svoja djela mogli izlagati na šarmantnom Trgu Istarske vile, Školskoj ulici, šterni pred ulazom u Gradsku upravu, te ulicama Zakona kastafskega i Vjekoslava Spinčića do Voltice.


Ex tempore rad inspiriran kastavskim vizurama na svoj prepoznatljiv način i ove je godine u svom ateljeu stvarao Saša Jantolek, već nagrađivan na Veloj umjetničkoj delavnici.




– Osnova rada bit će vizura crkve Sv. Jelene i okolice u što ću uklopiti par maštovitih ideja koje mi se vrzmaju po glavi. Nadrealizam se nastavlja kod mene, objasnio je Jantolek.


Zainteresirani još uvijek imaju prigodu razgledati izložbu »Čitalnica i slikari« koju su dva cijenjena umjetnika Saša Jantolek i Željan Pavić postavili u crkvi Sv. Trojice, čime je započelo obilježavanje velike obljetnice 150 godina od osnivanja kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri. U ex tempore kategoriji prijavila se i Jasmina Vagaja, koju je inspirirao ambijent Trga Istarske vile, gdje je ujedno izložila radove koje stvara pod umjetničkim imenom Yasmeen.


– Slikarstvom se bavim posljednje četiri godine, a ovo je prvi put da sam došla u Kastav na Velu umjetničku delavnicu. Dosad sam izlagala po raznim lokalima u Rijeci, Kastvu i Opatiji, a sad mi se pomalo otvaraju i lokacije po inozemstvu, objašnjava Vagaja, koja je počela pisati i beletristiku na engleskom jeziku, a prvo djelo već je u pripremi kod jednog inozemnog izdavača.


Dok su umjetnici svoja djela izlagali po uličicama i trgovima, Gradska loža pretvorena je u prostor za projekcije i glazbene nastupe. Ondje su prikazivane razglednice i fotografije iz fundusa Muzejske zbirke Kastavštine »Kastav od nekad«, kao i filmovina temu Kastva i kastavskih ljudi. Film »Ferali« Damira Sroka na temelju svjedočanstava opisuje Kastavštinu i njezinu svakodnevicu od početka 20. stoljeća do Drugog svjetskog rata, a prikazani su i »Grad po mjeri čovjeka« Donalda Vukasa te »Gore va Kastve«, dokumentarno-turistički film Ines Greblo, nastao u produkciji udruge Kastafsko kulturno leto.


Posjetitelji su mogli uživati u zvucima diatonične harmonike Orkestra Nike Polesa iz Slovenije, za ovu prigodu sastavljenog od dvadesetak njegovih učenika, od kojih najmlađi ima samo šest godina. Niko Poles voditelj je vlastite Šole haromnike i orkestra koji nosi njegovo ime. Domaćoj publici već je dobro znan kao redoviti sudionik manifestacije Z armonikun va Kastav, a 2007. godine osvojio je titulu svjetskog prvaka na diatoničnoj harmonici. Dan posvećen umjetnosti u Kastvu na savršen je način završen nastupom gitarističkog virtuoza Damir Halilića Hala, koji je publici predstavio Porinom nagrađen instrumentalni album »Mare nostrum«, snimljen u Londonu u produkciji legendarnoga B. J. Colea.