Gradska nebriga

Vandalizam u dvorištu vrtića na Podvežici: Neki kreteni porazbijali su sprave i igrala za djecu

Ljiljana Hlača

Iz gradskog odjela za odgoj i školstvo su objasnili da je vrtić tijekom ljeta bio zatvoren, a vikend uoči početka rada nepoznati vandali devastirali su sprave i igrala u dvorištu



RIJEKA Staklo razbijenih boca po podu, porazbijana i neodržavana igrala, drvene palete porazbacane svuda naokolo, slika je dječjeg igrališta koje se nalazi u sklopu dječjeg vrtića na Podvežici (Kvaternikova 37). Na taj problem ukazala je Jasmina Bučić, čije je dijete ovog rujna krenulo u tu predškolsku ustanovu.


Po njezinim riječima, park je opasan za mališane, a problem vidi i u tome što je ulaz u njega stalno otvoren, pa i nakon završetka radnog vremena vrtića. Ustupila je i svoje fotografije koje dokazuju zapuštenost. Čini se da netko nije odradio svoj posao.


– Ne daj Bože da mi dijete padne na staklo ili da se ozlijedi igrajući se na drvenom igralu koje se raspuklo, koje je hrđavo i iz kojeg vire metalni vijci – dalje navodi Jasmina Bučić koja se sa stanjem parka »upoznala« samo zato jer je u poslijepodnevnim satima odlučila ostati s djetetom još malo na dodatnoj igri, a sve kako bi se ono bolje prilagodilo na novu sredinu i uvjete.




– Ostali roditelji možda znaju za sve to, a možda ne. Uglavnom sve je to jako čudno, kako to da do sada nitko nije reagirao. Meni je to bio šok, vjerojatno jer sam nova. Dijete mi je išlo i u druge vrtiće i tamo su parkovi bili lijepi. Ali, ovo…. Uglavnom odmah sam prijavila stvar, razgovarala s nadležnima. No, to nije baš odlično prihvaćeno: iz vrtića su mi rekli da je po njima park u redu, pozvana sam čak i na razgovor te mi je rečeno da sam malo »nadobudna«. Želja mi je da svi vide u kakvom se okruženju igraju naša djeca – dalje je rekla Bučić.


Jučer po dolasku novinarske ekipe na teren drvene daske su bile pospremljene, a ulaz zaključan. Vrtić je fotografiran izvana. Zatražili smo komentar od Grada Rijeke, budući da je jučer ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin bila na službenom putu.


– Tijekom ljetnih praznika Dječji vrtić Vežica bio je zatvoren. Nažalost, vikend uoči početka rada vrtića, nepoznati vandali devastirali su sprave i igrala postavljena u dvorištu vrtića. Oštećene sprave se uklanjaju, a djeca mogu nesmetano boraviti u dvorištu gdje su, kao i obično, pod stalnim nadzorom odgojiteljica. Vrtić će čim to bude moguće obnoviti sprave. Također, bit će intenzivirana suradnja s policijom kako bi se mogućnost za ponavljanje ovakih vandalskih nedjela svela na minimum – stoji u dopisu iz Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo.