Amatersko sportsko natjecanje

VK Jadran i Pomorski fakultet na Maratonu lađa

Sanja Gašpert

Riječani na Maratonu lađa već desetak godina

Riječani na Maratonu lađa već desetak godina

Riječane je na natjecanje na Neretvi došao pozdraviti i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Veslači VK Jadran i studenti Pomorskog fakuteta Rijeka na ovom natjecanju sudjeluju posljednjih desetak godina, uz poznati moto »važno je sudjelovati«



RIJEKA  Primorsko-goransku županiju su na 21. Maratonu lađa, održanom proteklog vikenda na Neretvi, predstavljale ekipe Veslačkog kluba Jadran i Pomorskog fakulteta Rijeka, koji su na cilj stigli dvadeset i prvi.


Riječane je na natjecanje na Neretvi došao pozdraviti i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Veslači VK Jadran i studenti Pomorskog fakuteta Rijeka na ovom natjecanju sudjeluju posljednjih desetak godina, uz poznati moto »važno je sudjelovati«.


Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila, lađa, od Metkovića do Ploča, duljine 22,5 kilometara, ujedno najmasovnije i najgledanije natjecanje u Hrvatskoj, koje organizira Udruga lađara Neretve.




Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane.


Ovogodišnji je maraton duž Neretve, kako se procjenjuje, pratilo oko 40 tisuća ljudi, a sudjelovalo je 26 posada plovilima, odnosno lađama tradicionalnog oblika.