Izranjavana životinja

Uznemirujuće fotografije: Zlostavljanje šteneta na Pehlinu šokiralo i veterinara, slučaj prijavljen policiji

P. N.

Foto čitatelj

Foto čitatelj

Sinoć smo dobili dojavu da se u naselju Pehlin nalazi štene vezano za drvo. Prvo što nam je rečeno bilo je samo da je vezano žicom po cijelom tijelu i da ima rane. No na ono što smo zatekli kad smo došli tamo ništa nas nije moglo pripremiti, kaže jedan od aktivista Društva



RIJEKA – Novi šokantni slučaj zlostavljanja pasa otkrili su noćas članovi Društva za zaštitu životinja Rijeka.


– Sinoć smo dobili dojavu da se u naselju Pehlin nalazi štene vezano za drvo. Prvo što nam je rečeno bilo je samo da je vezano žicom po cijelom tijelu i da ima rane. No na ono što smo zatekli kad smo došli tamo ništa nas nije moglo pripremiti, kaže jedan od aktivista Društva.


Dolaskom na lokaciju ugledali su štene od kakvih pet ili šest mjeseci starosti.




– Tek kad smo ga osvijetlili vidjeli smo rane na vratu dubine par centimetara, koža je na više mjesta otpala i tijelo prepuno krpelja. Odmah smo ga vodili dežurnom veterinaru koji je i sam bio šokiran onim što je vidio, navodi naš sugovornik, dodajući kako je štene životno ugroženo.



Podrška Srećku


Ako imate kakve informacije o ovom nemilom događaju, privremeni smještaj za Srećka javite se DZZŽ Rijeka. 


Također, dobro će doći pomoć oko podmirivanja veterinarskih troškova. Točan iznos bit će objavljen na FB stranici Društva. Do tada, pomoći možete uplatom na račun:


Žiro-račun (za pomoć psima u azilu):IBAN: HR0223400091117016982 PBZpoziv na broj 1117016982Devizni račun:HR9524020061100689037SWIFT ESBCHR22ERSTE

s naznakom: “Za Srećka”



Dojavu su volonteri dobili sinoć oko 22.30 sati, a djevojke koje su šetale svoje pse i čule zapomaganje nesretnog psića, javile su sljedeće:


“Kao i svaki dan šetale smo svoje pse na istom mjestu, međutim danas je bilo malo drugačije, oko 22 sata bile smo na početku šetnice koja vodi na Mistraž baru i čule kako netko cvili i laje u isto vrijeme. Ja i moja prijateljica malo smo se bojale ići pogledati što je to, međutim. znatiželja je bila jača (hvala Bogu) i u provaliji u šumarku vidjele smo malenog psića, starog možda koji mjesec, kako bespomoćno leži i ne može se pomaknuti s mjesta jer je vezan špagama oko cijeloga tijela, pa tako i oko vrata! Osjetile smo neki neobičan smrad i mislile smo da je to smrad njegovog izmeta, ali kada smo malo bolje pogledale skužile smo da taj smrad zapravo dolazi zbog otvorene rane na njegovom vratu, špaga mu se urezala u vrat duboko par cm i vrat mu je doslovno ispao van, sve je bilo živo meso, jedva smo ga izvukle od tamo jer smo trčale doma po škare da bi ga mogle osloboditi i donesti mu hrane i vode, jer tko zna koliko je dugo pas bio zavezan.”


Volonteri su u kratkom roku došli po psića i nakon prvotnog šoka, sjurili se u Veterinarsku stanicu Rijeka. Za početak očišćene su rane, no Srećkova borba tek počinje. Srećkova?


– Nazvali smo ga Srećko. Jer kako drugačije nazvati mladog psića kojeg su samo trenuci dijelili od sigurne, bolne i jadne smrti? Psića koji je čvrsto vezan za stablo u šumi na Pehlinu usred ničega, u gluho doba noći zapomagao neartikuliranim zvukovima? Psića koji je trpio nezamislive bolove onoliko dugo koliko samo on zna? Psića čije su zapomaganje čule slučajne prolaznice? Psića oko čijeg se tijela širio nezamislv smrad otvorenih rana?Psića koji se unatoč svom jadu istinski razveselio čovjeku? Sve što je Srećko pokazao onog trenutka kada je bio spašen, bila je čista, bezuvjetna ljubav i sreća. I unatoč svemu, beskrajna zahvalnost upravo – čovjeku, pojasniše oni koji su mu pohitali u pomoć.

Tijekom današnjeg dana, pas kojeg su nazvali imenom Srećko, ide na novo čišćenje rana i antibiotike, dok na šivanje rana, po mišljenju veterinara, može ići tek ako preživi 72 sata.


Članovi Društva za zaštitu životinja slučaj danas namjeravaju prijaviti i policiji.


Dostavili su nam i uznemirujuće fotografije sirote životinje.