Kandidature do 23. siječnja

Utrka za mjesto rektora riječkog Sveučilišta počinje 2. siječnja 2017.

Ingrid Šestan Kučić

Novi poslijediplomski sveučilišni studij Upravljanje i ekonomija javnog sektora bit će zajednički doktorski studij riječkog Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Ljubljani, a polaznici će dobiti diplome oba sveučilišta



RIJEKA – Prvi radni dan iduće godine, odnosno 2. siječnja, raspisat će se natječaj za izbor rektora Sveučilišta u Rijeci – odluka je to Senata donesena na jučerašnjoj sjednici. Potencijalni će kandidati, kaže rektor prof. dr. Pero Lučin, imati dvadeset dana za isticanje kandidatura, odnosno do 23. siječnja, kada će se natječaj zaključiti.


– Sjednica Senata na kojoj će se utvrditi kandidati održat će se 27. siječnja, a potom će uslijediti dvadeset dana predstavljanja programa. Predstavljanje programa rada članovima Senata održat će se 14. veljače, dok će se izborna sjednica Senata održati 28. veljače, navodi rektor. Ukoliko Senat ne uspije izabrati novog rektora, u veljači predstoji novo raspisivanje natječaja, a za to, navode prof. dr. Lučin, ima dovoljno vremena jer njegov mandat završava 26. travnja.


Tri nova studijska programa


Uz utvrđivanje hodograma za izbor novog rektora članovi Senata na jučerašnjoj su sjednici dali zeleno svjetlo za čak tri nova studijska programa. Tako je usvojena odluka o osnivanju novog poslijediplomskog sveučilišnog studija Upravljanje i ekonomija javnog sektora, a riječ je o prvom združenom studiju na riječkom sveučilištu.




– To je zajednički doktorski studij riječkog Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Ljubljani, a polaznici će dobiti diplome oba sveučilišta – kazao je rektor.


Uz prvi združeni doktorski studij riječko će sveučilište prvo u Hrvatskoj započeti s izvođenjem programa cjeloživotnog obrazovanja iz kamping menadžmenta, a riječ je o jednom i od izuzetno rijetkih obrazovnih modula u Europi. Program Menadžment kamping resorta razvio je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a cilj je programa polaznicima omogućiti učenje i svladavanje specifičnih znanja iz područja suvremene kamping usluge. Nakon završenog programa, polaznici će moći preuzeti odgovornosti za pružanje složenije kamping usluge te izgraditi poduzetničke sposobnosti izgradnje i vođenja kampa, a stečena znanja i kompetencije pridonijet će razvoju ukupne kamping ponude u pravcu kvalitetne diferencijacije i specijalizacije, čime se u cjelini ostvaruje značajna konkurentska prednost Hrvatske kamping usluge na Mediteranu.



Senat je jučer rektoru dao suglasnost za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova na ograđivanju Sveučilišnog kampusa sa sjeverne strane te postavljanje videonadzora. Ograđivanje Kampusa, pojašnjava rektor, neće značiti zatvaranje tog prostora za javnost, već se radi o projektu koji je dio izgradnje studentskih paviljona.


– Kampus i dalje ostaje otvorenog tipa, ali s obzirom da sada tu žive studenti, postavit će se ograda uz paviljone, kao i vanjski videonadzor, a mislim da u današnje vrijeme nikome ne treba objašnjavati potrebu za postavljanjem videonadzora – ističe prof.dr. Lučin.


Članovima Senata predstavljeno je i osnivanje Centra za izdavačku djelatnost Sveučilišta u Rijeci čiji je cilj povećati sveučilišno izdavaštvo i to ono u elektroničkom obliku.


– Usuglasili smo se oko zapošljavanje jedne osobe na godinu dana koja će nastavnicima opremati elektroničke knjige u PDF-u po prihvatljivijim cijenama od tiskanja. Riječ je o modernom načinu izrade knjiga koje će i za studente biti jeftinije – pojašnjava prof.dr. Lučin.



Program će moći upisati kandidati sa završenom srednjom školom i najmanje jednom godinom iskustva rada u ugostiteljstvu, a program će se realizirati kroz 40 sati instruktivne i terenske nastave koja će se realzirati u kampu s najmanje 4 zvjezdice uz smještaj u tom kampu dok traje nastava.


Suradnja sa Sveučilištem u SAD-u


Treći program za koji je Senat jučer donio odluku o osnivanju je također program cjeloživotnog obrazovanja pod nazivom Rukovođenje i strateško upravljanje u visokom obrazovanju koje će Sveučilište u Rijeci izvoditi u suradnji sa stručnjacima s Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji, SAD. Program će unapređivati kompetencije potrebne za uspješnije funkcioniranje na vodećim pozicijama, od strateškog planiranja, financija, institucijskog istraživanja, preko naprednih vještina vođenja i upravljanja za motivaciju pojedinaca do poboljšanja učinkovitosti u nastavi i istraživanju, a prema najavama prof. dr. Lučina izvođenje programa započet će na proljeće.