Svečanost

Učiteljski fakultet obilježio 12. godišnjicu: Odgajatelji izuzetno traženi na tržištu rada

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci danas je obilježio 12 godina postojanja, a navodeći kako se radi o jednoj od najmlađih sastavnica riječkog Sveučilišta dekanica izv. prof. dr. Lidija Vujčić kazala je da se ove godine dan fakulteta obilježava cjelotjednom manifestacijom u okviru koje je organizirano niz događanja. U svom osvrtu na proteklu godinu rada dekanica je posebno naglasila izražene potrebe tržišta rada za odgajateljima zbog čega je ove godine upisna kvota za preddiplomski studij ranog i predškolskog odgoja povećana za 50 mjesta, a kako je najavila, na tom području ima još prostora za rad.


Ta visokoškolska ustanova ove godine broji 468 studenata, dok ih je u zadnjih godinu dana diplomiralo 105, a kao jednu od značajnijih nastavnih aktivnosti izv. prof. dr. Vujčić je istaknula vježbaonice ustvrdivši da je cijeli grad vježbaonica Učiteljskog fakulteta, jer studenti svoja znanja stječu u velikom broju predškolskih i osnovnoškolskih ustanova. Studenti te ustanove vrlo su aktivni i u volonterskom radu te postižu zapažene sportske rezultate.


– Tijekom posljednjih godinu dana posebno je potencirana izdavačka djelatnost fakulteta, a rezultat toga je i prvi broj časopisa »Odgojno-obrazovne teme«, kazala je dekanica.Važan segment rada je i međunarodna suradnja koja također raste, a čestitajući godišnjicu rada fakulteta prorektorica za studije i studente prof. dr. Sanja Barić osvrnula se na aktualne okolnosti konstatirajući kako živimo u teškom političkom, moralnom i financijskom okruženju. U tom kontekstu uloga Učiteljskog fakulteta, kazala je, dobiva još veće značenje, jer obrazuje ljude koji će obrazovati djecu i usaditi im moralne vrijednosti. Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj ocijenila je da Učiteljski fakultet udara temelje društva i to radi izvrsno, dok je pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin fakultetu zaželjela puno studenata koji posjeduju ljubav prema odgajateljskom i učiteljskom pozivu.