Vikend rad izvođača

Učenike OŠ Pećine prvi dan dočekalo očišćeno igralište. Kod škole će im još dugo biti gradilište

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svi putevi do škole su sigurni za sve učenike pa i za slijepu i slabovidnu djecu. Mjesta za invalide su označena, a djeca normalno ulaze na glavni ulaz, rekla je ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić-Žunič



RIJEKA Iako se još u petak činilo da će učenici Osnovne škole Pećine u novu školsku godinu ući s igralištem koje je zatrpano građevnim materijalom, prvi dan škole ih je dočekalo očišćeno igralište s novim asfaltom. Rezultat je to vikend rada djelatnika GP-a Krk koji je izvođač radova dvogodišnjeg projekta HŽ Infrastrukture u sklopu kojega će se rekonstruirati postojeći kolosijeci u kolodvoru Rijeka Brajdica, a zbog čega je trenutačno okoliš pećinske škole veliko gradilište.


Navodeći kako će zbog radova koji podrazumijevaju i izgradnju četiri nova kolosijeka na kontejnerskom terminalu, kao i proširenje postojećeg tunela Sušak iduće dvije godine OŠ Pećine raditi u takvom okruženju, ravnateljica Jasna Vukonić-Žunič ističe da problema oko funkcioniranja škole nema te ga ne bi trebalo ni biti.





– Imamo jako dobru suradnju s GP-om Krkom, kao i Gradom Rijekom. Izvođač radova je obećao da će školsko igralište biti spremno za prvi dan škole i tako je i bilo. Cijeli se vikend radilo, igralište je očišćeno, a potom i asfaltirano. Svi putevi do škole su sigurni za sve učenike pa i za slijepu i slabovidnu djecu.


Mjesta za invalide su označena, a djeca normalno ulaze na glavni ulaz. Do ovog tjedna koristio se samo sporedni ulaz zbog građevnog materijala, no od prvog dana nastave ponovo je u funkciji glavni ulaz. Istina je da se moramo pripremiti za malo otežanije uvjete rada jer iduće dvije godine oko škole će biti gradilište. Međutim, to ne znači da se nastava neće moći održavati.



Bit će buke i s time se moramo pomiriti. Radila sam devet godina u Osnovnoj školi Nikole Tesle i u to se vrijeme gradila garaža. Isto je bilo buke, ali nastava se normalno odvijala – pojašnjava ravnateljica.


Dodajući da trenutačno ništa ne onemogućuje rad škole, Vukonić-Žunič kaže kako će se u iduće dvije godine raditi u etapama te da školska zgrada neće konstantno biti izložena radovima.



– Neće se svi radovi odvijati neposredno ispred školske zgrade, no postoje najave i o povremenom zatvaranju prometnice, kao i obustavi vode. Ono što nam je najbitnije je sigurnost učenika, a to je postignuto. Kako bi roditeljima objasnili situaciju u kojoj se škola našla već smo za drugi dan nastave sazvali sastanak Vijeća roditelja – najavljuje ravnateljica.


Dvogodišnji projekt podrazumijeva i rekonstrukciju postojeće te izgradnju nove kontaktne mreže, kao i signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, a u sklopu proširenja tunela Sušak izgradit će se novi izvlačnjak zbog čega se trenutačno premještaju cijevi vode i kanalizacije ispred same škole.