Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Mobilnost učenika

Učenici strukovnih škola u PGŽ imaju priliku otići na stručnu praksu u - inozemstvo

Credit: V. KARUZA
Credit: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 15:50 2019-07-22T15:50:38+02:00

Putovat će se u Njemačku, Italiju, Španjolsku, Lisabon i na Maltu. Sve će im to omogućiti Erasmus+ program. Trajanje prakse bit će od tjedan pa do mjesec dana 

RIJEKA - Od iduće školske godine primorsko-goranski srednjoškolci na veliko će putovati i to po cijeloj Europi. Neće to biti besciljna putovanja, već odrađivanje stručne prakse u pratnji mentora i to u trajanju od tjedan pa čak do mjesec dana, a putovat će se u Njemačku, Italiju, Španjolsku, Lisabon i na Maltu. Sve će im to omogućiti Erasmus+ program u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru kojeg su strukovne primorsko-goranske srednje škole povukle gotovo pola milijuna eura, a sva će se ta sredstva iskoristiti za mobilnost učenika i nastavnika.

NAJVIŠE NOVCA

Najviše novca, 150 tisuća eura, povukla je Elektroindustrijska i obrtnička škola s projektom »From Rijeka to Europe«. Projekt je ostvaren zahvaljujući suradnji Građevinsko tehničke škole Rijeka, Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo

Dobri projekti

Najveći iznos sredstava, 150 tisuća eura, povukla je Elektroindustrijska i obrtnička škola s projektom »From Rijeka to Europe«, a kako pojašnjava ravnatelj Darko Bašić, projekt je ostvaren zahvaljujući suradnji riječkih strukovnih škola Građevinsko tehničke škole Rijeka, Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo udruženih u konzorcij čiji je nositelj Elektroindustrijska škola.

- Jedan od glavnih motiva za pokretanje ovog projekta je činjenica da većina zanimanja koja su uključena u ovaj projekt prema sadašnjem školskom kurikulumu nemaju stručnu praksu. Realizacijom stručne prakse u Europi želimo kompenzirati taj nedostatak i tako dati učenicima kvalitetnu priliku za stjecanje praktičnih iskustava i profesionalnih vještina u realnim uvjetima uz osobni razvoj i lakši ulazak u svijet rada. Realizacijom projekta želimo pridonijeti kvaliteti naših strukovnih programa, popularizaciji naših zanimanja i motivaciji budućih učenika za upis u naše programe. U okviru projekta ukupno 40 učenika, po 10 iz svake škole, provest će mjesec dana na praksi u Zaragozi u Španjolskoj i to u automobilskoj industriji, kaže Bašić.

U Zaragozu će putovati i učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića, Hotelijersko-turističke škole Opatija te Željezničko tehničke škole Moravice i to zahvaljujući projektu »From Theory to Pratice 1« koji je tom konzorciju, čiji je nositelj Ekonomska škola, odobrila Agencija za mobilnost i EU projekte u sklopu programa Erasmus + u iznosu od 110 tisuća eura. Navodeći kako će ukupno 30 učenika u Španjolskoj u pratnji troje mentora odraditi stručnu praksu ravnateljica Ekonomske škole Nataša Jokić Nastasić kaže da će se stručna praksa u trajanju od 30 dana realizirati u prvoj polovini 2020. godine.

S Krka »u svijet« ide najviše učenika, njih čak 50

Najveći broj učenika na praksu u inozemstvo otići će iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk, a to je škola, kaže ravnateljica Đurđica Cvitkušić, koja ima dugogodišnje iskustvo u sudjelovanju u Erasmus + programu. Kroz njihov program »Through experience to competence« ostvarit će praksu za 50 učenika, a povukli su 132 tisuće eura.

- Kroz taj smo program pokrili sve smjerove pa tako će praksu u inozemstvu ostvariti budući turistički djelatnici, ekonomisti, konobari, kuhari i instalateri monteri. Idu tamo gdje mogu nešto naučiti, a dosadašnja iskustva su nam jako pozitivna. Ostvarili smo niz europskih projekata, trenutačno je 6 aktivnih, a tiču se mobilnosti ne samo učenika, nego i nastavnika, kao i strateškog partnerstva. Za učenike je praksa u inozemstvu benefit, upoznaju novu kulturu, jezik, vide kako se negdje drugdje radi te stječu samostalnost, pojašnjava Cvitkušić. Mobilnost učenika i nastavnika ocjenjuje pomakom u školstvu, a kao jedan od rezultata dosadašnjih europskih projekata ističe izradu multimedijalnog priručnika o uvođenju poduzetništva u škole koji se radi u suradnji s pet zemalja.

- Mobilnost predviđa boravak 30 učenika i 3 nastavnika pratitelja, a realizirat će se u španjolskom gradu Zaragozi. Učenici će obavljati praksu u tvrtkama na temelju programa ECVET (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju). Projekt započinje pripremnim razdobljem koje obuhvaća odabir učenika, jezičnu pripremu OLS (Online Linguistic Support) i suradnju s roditeljima učenika, a u drugom dijelu projekta realiziraju se njihove mobilnosti, pojašnjava Jokić Nastasić.

Konkurentnost

Zahvaljujući povučenih 50 tisuća eura i projektu »ALL ITALIANA: moda i trgovina na talijanski način« putovat će se i u Trgovačkoj i tekstilnoj školi, ali i u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja koja je kroz projekt »Širimo vidike, jačamo vještine« za mobilnost povukla 43 tisuće eura. Tim će projektom biti obuhvaćeno ukupno 15 učenika drugog i trećeg razreda zanimanja automehaničar, automehatroničar i CNC operater koji će boraviti u Italiji tri tjedna s ciljem unapređenja stručnih znanja i vještina u području struke, kako bi po završetku srednjoškolskog obrazovanja poboljšali svoju konkurentnost na tržištu rada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.