Ugostili znanstvenike

Učenici riječke Prirodoslovne i grafičke škole ponovo surađuju s NASA-om, evo na čemu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U sklopu programa GLOBE učenici obavljaju kontinuirana mjerenja u okolišu škole te podatke šalju u bazu podataka. Istaknuto je da su upravo hrvatski učenici u svjetskom vrhu po broju prikupljenih mjerenja i opažanja na području atmosfere, vode, tla i pokrova



RIJEKA – Prirodoslovna i grafička škola je ugostila znanstvenike iz NASA-e, Petera Falcona i Kalinu Velev, koji se nalaze u višednevnom posjetu Hrvatskoj. Američki su znanstvenici stigli u Hrvatsku i to iz Italije gdje su sudjelovali na regionalnoj GLOBE konferenciji.


Cilj njihovog posjeta Hrvatskoj upravo je druženje s učenicima uključenim u GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) projekt čiji je partner i NASA te na taj način pridonijeti popularizaciji znanosti.


Redovita mjerenja


Pojašnjavajući kako radom u projektu učenici diljem svijeta rade redovita i kontinuirana mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole te svoje podatke šalju u bazu podataka Falcon je istaknuo da su upravo hrvatski učenici u samom svjetskom vrhu po broju prikupljenih mjerenja i opažanja na području atmosfere, vode, tla i pokrova. Prikupljanjem tih podataka ostvaruje se program cjelovitog praćenja stanja okoliša.




– Ista ta mjerenja NASA radi satelitima iz svemira. Ono što je cilj našeg obilaska škola prvenstveno je pokazati učenicima kako mi to radimo, ali jednako tako pokazati im i da to što oni rade ne rade uzalud, jer svi podaci koje prikupe doista se i koriste u istraživanjima. Prije Rijeke bili smo u Labinu, a slijede nam odlasci u Karlovac, Zagreb, Split, Omiš i Zadar, najavio je Falcon.


Dodajući kako su prvi put u Hrvatskoj američki znanstvenici istaknuli i da su oduševljeni onime što su do sada vidjeli, a posebno ih se dojmila hrana, kao i gostoljubivost.


– Naš je posao podučiti nastavnike i njihove učenike da što pravilnije koriste mjerne instrumente kojima rade mjerenja za GLOBE, a obilazak škola i druženje s učenicima ujedno nam je i najljepši dio posla. Vodimo i radionice za protokole, kazao je Falcon.


Izvrstan projekt


U program GLOBE uključeno je više od 100 zemalja, s ukupno više od 20 tisuća škola, a na svakom od kontinenata postoji bar jedna GLOBE škola. Prirodoslovna i grafička škola u programu je već dva desetljeća, od samih njegovih početaka te je jedna od najaktivnijih hrvatskih GLOBE škola, što ju je dovelo i na popis destinacija koje će u idućih desetak dana obići znanstvenici NASA-e.


Učenici te škole već su se prije tri godine dokazali u GLOBE projektu kada su boravili u Estes Park Colorado, gdje su kao jedini europski sudionici sudjelovali na GLOBE Science Virtual Fairu sa svojim projektom određivanja prisutnosti teških metala u zraku korištenjem GLOBE protokola.


Taj njihov projekt je na međunarodnom natjecanju u konkurenciji čak 106 projekata iz cijelog svijeta proglašen izvrsnim, a rezultat toga je poziv u Colorado gdje su riječki učenici biti nagrađeni posebnom nagradom.