Projekt I-SMS

Učenici Srednje talijanske škole analizirali DNA kave

Ingrid Šestan Kučić

Učenici su pokazali velik interes za projekt

Učenici su pokazali velik interes za projekt

Projektom je obuhvaćeno više od 500 učenika iz Kopra, Izole, Pirana i Portoroža u Sloveniji, te iz Buja, Novigrada, Umaga, Rijeke, Vodnjana, Pule, Rovinja i Poreča, a tijekom laboratorijske vježbe učenici su analizirali dva uzorka DNA kave, odnosno dviju različitih sorti kave: arabica  i robusto



RIJEKA  Zahvaljujući riječkoj Talijanskoj uniji i Sveučilištu u Trstu učenici Srednje talijanske škole Rijeka dobili su priliku uključiti se u projekt popularizacije znanstvenog programa Italian Science Moving in School (I-SMS).


Riječ je o radionici o DNA namijenjenoj učenicima i nastavnicima talijanskih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i Sloveniji. Projekt je osmislio znanstveni institut Immaginario Scientifico di Trieste, a cilj je približiti učenicima praktično i eksperimentalno proučavanje DNA. 


Projektom je obuhvaćeno više od 500 učenika iz Kopra, Izole, Pirana i Portoroža u Sloveniji, te iz Buja, Novigrada, Umaga, Rijeke, Vodnjana, Pule, Rovinja i Poreča, a tijekom laboratorijske vježbe učenici su analizirali dva uzorka DNA kave, odnosno dviju različitih sorti kave: arabica  i robusto.




Navodeći kako su učenici pokazali velik interes za projekt, ravnatelj Srednje talijanske škole Michele Scalembra, naglasio je da je laboratorij kemije dobro opremljen, a sama škola pridaje veliku važnost učenju prirodoslovnih predmeta.


– Naša škola rado i često sudjeluje u različitim projektima i natjecanjima iz prirodoslovnih znanosti, te će 20. veljače grupa učenika sudjelovati na predavanjima Masterclass na Odsjeku za fiziku u Trstu. Uz to, naši će učenici sudjelovati i na natjecanjima iz kemije, fizike, matematike i biologije. Uvjeren sam da su prirodoslovne discipline izuzetno važne, a s obzirom da raspolažemo dobro opremljenim specijaliziranim učionicama, naša djeca imaju sve potrebne uvjete za razvoj takvih kompetencija – zaključio je ravnatelj.