Riječki karneval

ULTIMATIVNI MAŠKARANI VODIČ Doznajte što vas sve čeka u najluđem vikendu na Kvarneru

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U nastavku vam donosimo pregled svih događanja kako bi mogli dobro isplanirati svoje vrijeme i kako vam ne bi promakla niti jedna maškarana zabava



Maškarano ludilo na Kvarneru ovog vikenda doživjet će sve vrhunac. 


U nastavku vam donosimo pregled svih događanja kako bi mogli dobro isplanirati svoje vrijeme i kako vam ne bi promakla niti jedna maškarana zabava.


RIJEKA


*U sklopu programa 35. Riječkog karnevala, u subotu u 11 sati u Bazarigovom prolazu počinje Humanitarna karnevalska maneštra, u organizaciji VJ Primorski j.d.o.o., a u isto vrijeme na Trgu Republike Hrvatske Udruženje obrtnika Rijeka organizira Humanitarnu maškaranu jotu.




*HRT Radio Rijeka organizira od 10. do 12. veljače Maškarani maraton Radio Rijeke.


*U subotu u 21 sat u caffe baru Iskra Karnevalska udruga Čiket organizira humanitarni Pidžama party »Čep po čep – kolica«.


*U palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja 10. veljače u 21 sat najavljen je Humanitarni karnevalski bal.


*Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom u Ex port Delta nastavljaju se u subotu od 21 sat uz Grupu Vigor i Night Express.


*Karneval programski prate i brojni riječki klubovi, kao što su TIPSY Ballroom u Filodrammatici, 10. veljače i Maškaran fest u Palachu, 11. veljače uz nastup četiri mlada benda.


*U subotu navečer u Domu Zamet najavljen je maškarani ples. 


*Riječki karneval svoju kulminaciju doživjet će u nedjelju, 11. veljače, kada će biti održana spektakularna Međunarodna karnevalska povorka, koje će na riječkom Korzu okupiti više od deset tisuća maškara, podijeljenih u 104 karnevalske grupe, od kojih njih deset dolazi iz inozemstva. U sklopu povorke, na samom njenom početku predstavit će se povorka mladih, Carnival DJ Session s deset karnevalskih grupa i oko 2.000 sudionika. U sklopu povorke će se moći vidjeti i 71 alegorijska kola. Prije početka same povorke, publiku na Kozu će zabavljati Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, veliki vatromet te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Ljubavnici i Duo Pegla te DJ, a na pozornici na Korzu Trio Cukar i kafe.


*Izložba »Zvončari«, riječkog autora Tonya Ambrozicha, postavljena je u Izlozima Grada Rijeke na adresi Korzo 16.


*»Maškaran je cijeli svijet« naziv je glazbeno-zabavnog programa koji će se održati ove subote od 16 sati na botelu Marina, uz nastup dječjih zborova Mali Riječani i Morčići, pod vodstvom prof. Egle Trošelj. Ulaz je slobodan.


LOVRAN 


*U subotu od 20 sati u restoranu Kvarner Pusno društvo Toronjera organizira maskirani ples. U nedjelju od 10.30 sati je Jajarski dan


Foto: Novi list


Foto: Novi list



MATULJI


*U subotu se održava tradicionalna, 23. po redu Zvončarska smotra na kojoj će i ove godine sudjelovati oko 1.500 zvončara, kako s područja Općine Matulji, tako i iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva te oko 1000 maškara. Smotru otvaraju Žejanski zvončari koji ove godine imaju ključeve Općine, a uslijediti će Lipe i ružne Buše KUD Tena Đakovo, Brežanski zvončari, Sovinjski pusti, Šjime Pregarje, zvončari Korensko – Vlahov Breg, Ćićski zvončari, Zametski, Kukuljanski, Brgujski zvončari, Vrbišćje Šjme, Frlanski zvončari, Grobnički dondolaši, Koranti Podhelnik Ptuj, Halubajski zvončari. Smotru zatvaraju Munski zvončari u čije ruke naredne godine prelazi ključ Općine Matulji. Smotri će kao i svake godine prethoditi prijem predstavnika sudionika kod načelnika, kao i otvorenje izložbe pokretnih maski u parku ispred Općine Matulji. U Smotri sudjeluju Mučićeve maškare, Zijat sost tancat i pit, Brgujske maškare i Vavek parićani. Promet se zatvara centrom Matulja od 12.30 do 18 sati te se preusmjerava na alternativne pravce. Pusni tanci održavaju se subotom od 20 sati u Štali, uz Ansambel Snežnik.


KASTAV


*U subotu u 11 sati na Trgu Matka Laginje u Kastvu bit će doček Grobničkih dondolaša, a u 17 sati u Trinajstićima 20. Ribarska fešta pul Trinajstić. U nedjelju u 11.30 sati u Rubešima je najavljen doček Mučićevih zvončara i maškara.


VIŠKOVO


*Na Pusnu nedjelju u 8 sati u Marčeljima započinje trodnevno tradicionalno obahajanje Halubajskih zvončara koji obilaze sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu. ObahajanjeHalubajskih zvončara završava 13. veljače, njihovim sudjelovanjem u spaljivanju pusta. Manifestacija započinje u 16.30 sati okupljanjem maškara na Bregu Viškovo uz zabavni program, proglašenje nemaškaranog poslovnog prostora i izvlačenje Zvončarske tombole, a zatim slijedi tradicionalno paljenje pusta.


JELENJE


*U Domu kulture Dražice subotom od 21 sat održavaju se maškarani plesovi, uz grupu Mastersi. Ulaz je za svih slobodan. U subotu i nedjelju u 20 sati u Čitaonici Zoretići bit će fešta »po starinski«.


BAKAR


*Subotom od 21.30 sati održavaju se maškarani tanci u prostorijama Udruge La Bamba, Senjska 372. Ulaz za članove Udruge je besplatan, a za sve ostale 20 kuna.


HRELJIN


*Maškarani tance u Domu kulture Hreljin počinju u 21 sat, svake subote, uz Kumpaniju Nebuloza, a ugostitelj je Barutana Hreljin. Ulaz za maske je 10, a za civile 20 kuna. Najavljena je bogata tombola i nagrade za maske. Informacije i rezervacije stolova na 091/3239 142.


ŠKRLJEVO


*U Domu kulture Škrljevo održavaju se maškarani tanci, subotom od 21.30 do 4 sata. Za ugostiteljsku ponudu zaduženi su Barkoncept.hr i Me gusta gourmet pub, a za zabavu Trio Andreas. Ulaz je za sve besplatan. Informacije i rezervacije na broj 095/805 8514 ili e-mail: [email protected].


KOSTRENA


*U Narodnoj čitaonici Sveta Lucija subotom od 21.30 do 4 sata održava se maškarani tanac, uz grupu Venus iz Kraljevice. Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stolove na broj telefona 098/906 4713.


DRAMALJ


*U Hrvatskom narodnom domu u nedjelju poslijepodne kreće posljednja ovogodišnja dječja čajanka i tombola.


CRIKVENICA


*U Gornjem kraju u subotu u 10 sati počinje 8. maškarani turnir u boćanju za žene, a u 17 sati veselo tradicionalno maškarano druženje, oboje u organizaciji Boćarskoga kluba Gornji kraj i Udruge za očuvanje narodnih običaja Gornji kraj. Subotnja večer je rezervirana za posljednju ovogodišnju maškaranu zabavu u sportskoj dvorani. Oko 21 sat počinje glazbeno zagrijavanje uz grupu Point, a tijekom večeri održat će se i tradicionalno krštenje ovogodišnjega mesopusta. Glazbene su gošće večeri simpatične djevojke iz sastava Učiteljice.


SELCE


*Poslijepodnevni sati u subotu, 10. veljače, rezervirani su za turnir u briškuli i trešeti u Domu prosvjete u Selcu (od 14 sati), a večer za još jednu veliku zabavu pod maskama. U nedjelju, 11. veljače, od 11 sati po Selcu kreće Mantinjada s mesopustom, a u 15 sati počinje zabavno poslijepodne uz čajanku u domu.


NOVI VINODOLSKI


*U Novom Vinodolskom maškarane zabave u Domu kulture održavaju se subotom, uz grupu Trend i slobodan ulaz.


BRIBIR


*U subotu se u Domu nastavlja maškarano ludilo, uz svirku grupe TS Baruffa, bogatu ugostiteljsku ponudu, tombolu i nagrade za maske. Ulaz je besplatan.


SENJ


*Senj obilježava svoj 360. mesopust. Balovi i dječje redute će se održavati u sali Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, pod sloganima: (10. veljače) te Bog i dovidova (13. veljače). Dječje redute: Čarolija bajke (11. veljače). Za sve posjetitelje ulaz je slobodan, a za glazbenu atmosferu pobrinut će se glazbeni sastavi Trio Marinero, VIS Crescendo te TS Ferali.


MALINSKA


*U maškaranom šatoru u subotu navečer nastupaju Atomic Harmonic + Jakov live.


PUNAT


*U subotu u 21 sat u Narodnom domu počinje mesopusni tanac, uz Lidiju Bačić i Cukar & caffe.