Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Spoj zelenog i plavog

U subotu prva vođena biciklistička utrka: "Kostrena bike" otvara 26 km biciklističkih staza

Prošle se subote uživalo na suncu, a ove će se voziti bicikl/ Foto: M. GRACIN
Prošle se subote uživalo na suncu, a ove će se voziti bicikl/ Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2019. u 20:58 2019-03-26T20:58:24+01:00

Prijave, start i cilj ture bit će na parkiralištu u Ulici kostrenskih pomoraca, u blizini spomenika sidra. Start ture je u 10 sati, a bit će podijeljena u dvije grupe koje će se formirati prema zahtjevnosti staza. Sudjelovati mogu i djeca u pratnji odraslih

KOSTRENA Biciklisti u Kostreni od konca ožujka na raspologanju će imati 26 kilometara mountain bike staza. Novouređene biciklističke staze koje spajaju plavu i zelenu Kostrenu ove će subote biti predstavljene na prvoj vođenoj biciklističkoj turi Kostrenom pod imenom »Kostrena Bike«.

Prijave, start i cilj ture bit će na parkiralištu u Ulici kostrenskih pomoraca, u blizini spomenika sidra. Start ture je u 10 sati, s predviđenim trajanjem oko dva sata. Prijave započinju u 9 sati i prijaviti se mogu svi koji posjeduju adekvatnu opremu. Tura će biti podijeljena u dvije grupe koje će se formirati prema zahtjevnosti staza, a sudjelovati mogu i djeca, no isključivo u pratnji odraslih.

Info tabele

Iako je »Kostrena Bike« ove godine bio osmišljen kao upoznavanje s kostrenskim biciklističkim stazama i zanimljivim lokalitetima, organizatori Općina Kostrena, Turistička zajednica Kostrene i Sportska zajednica Kostrena već za iduću planiraju proširiti sadržaj mountain bike i trail utrkama.

Novouređene staze koje će proći sudionici ture klasificirane su u dvije kategorije – srednje zahtjevna, dužine 13,8 kilometara i zahtjevna, dužine 12,4 kilometra. Staze povezuju priobalni dio Kostrene i njezine najviše dijelove koji se protežu od kostrenskih vrhova Solina i Soplja. Obje staze su obilježene standardiziranim biciklističkim oznakama koje vozačima pružaju sve potrebne informacije. Uz biciklističke oznake, čitavom dužinom staza postavljene su i informativne table s kratkim opisima zanimljivih lokaliteta kroz koje prolaze, a koje će sudionicima Kostrena Bike ture pobliže biti predstavljene tijekom kratkih zaustavljanja i prezentacija.

Uređene staze

Općina Kostrena prošle je godine krenula s uređenjem biciklističkih i treking staza kojima je obuhvatila neke dosad nedovoljno valorizirane lokacije duž zelene Kostrene, poput prapovijesnog Solina ili pak Soplja s dobro očuvanim dijelovima rimskog fortifikacijskog sustava Claustra Alpium Iuliarum koji se u intervalima proteže od Kostrene do Posočja u Sloveniji i dio je prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Clasutra+.

Realizacija projekta uređenja biciklističkih staza ugovorena je s obrtom za pustolovni turizam »Croatian Backroads«, a projekt je uključivao nekoliko faza koje obuhvaćaju trasiranje i terensko snimanje GPS traga, postavljanje signalizacije, putokaza i informativnih tabli te izradu funkcionalne kartografije i u konačnici organizaciju biciklističkih i treking tura.

Bike friendly destinacija

Cikloturizam je trenutačno jedan od najbrže rastućih oblika turizma i sve popularniji način aktivnog provođenja slobodnog vremena kojim se može značajno produljiti turistička sezona. 
Projektom uređenja biciklističkih staza, Kostrena se namjerava profilirati i kao poželjna bike friendly destinacija za turiste koji teže ovakvom obliku aktivnog odmora, ali i upoznavanju skrivenih kostrenskih prirodnih ljepota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.