Hvala spomeničkoj renti

U sedam godina novo ruho dobila 21 stara zgrada u Rijeci

Ljiljana Hlača

Dosad je u obnovu zgrada uloženo 19 milijuna kuna – od spomeničke rente 9.558.108 kuna, od Grada Rijeke kao suvlasnika 1.184.089 kuna, dok su stanari zgrada uložili 8.527.236 kuna, čime se dolazi do omjera Grad Rijeka – građani 53:47 posto 



RIJEKA » Franje Račkog 12, Rudolfa Strohala 2, Riva 16, Dolac 7, Antuna Dalmatinca 2 ili Verdijeva 19 – samo su neke od ukupno 21 građevine koje su do sada obnovljene u sklopu Programa sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke sufinaciranjem iz sredstava spomeničke rente, a kojeg Grad Rijeka provodi još od 2006. godine.


Rezultati ovog programa, u koji je iz sredstava spomeničke rente uloženo gotovo devet i pol milijuna kuna, bili su povod njegove javne prezentacije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić te dvije ovlaštene osobe čije su zgrade sanirane zahvaljujući upravo sredstvima rente, a riječ je o Vedrani Butorac (Franje Paravića 15) te Dunji Alilović Škalamera, predstavnici objekta na adresi Baštijanova 20.  

  Gradonačelnik Vojko Obersnel zadovoljan je rezultatima ovog modela obnove stambenog fonda te najavljuje njegovo daljnje provođenje. Jer, obnovljeno pročelje ili krov građevine, bilo ono zaštićeno kao pojedinačno dobro ili se nalazilo u zoni A, B ili C, mijenja vizuru grada, motivira ostale suvlasnike sličnih zdanja na ulazak u zahvat obnove po istom principu, a osim što podiže standard i kvalitetu života, otkriva riječki arhitektonski izričaj – s potpisom ili bez njega. 


 Pomoć građanima


– Ovaj program zamišljen je kao pomoć građanima, vlasnicima objekata u uređenju njihove, ali naposlijetku i naše, zajedničke imovine, rekao je na prezentaciji gradonačelnik Vojko Obersnel. Naglašavajući da mnogi suvlasnici još uvijek ne prepoznaju važnost obnove dijelova svojih zgrada ili vrlo često za to nemaju novaca. Ovaj model u takvim slučajevima to bi trebao promijeniti. 





Krov i pročelje Ville Kraljić iz 1932. godine, koja se nalazi na adresi Franje Paravića 15 (Vidikovac) također su obnovljeni zahvaljujući sredstvima spomeničke rente. A osim novog ruha, zanimljivo je i to da su suvlasnici, njih šest, sve to uspjeli ostvariti – bez upraviteljske pomoći. 


  – Mi nemamo upravitelja, odnosno ne izdvajamo za pričuvu kao ostali stanari, ali ipak sve ide kao »po špagi«. Svaki problem na zgradi odmah se rješava, budući da se svi dobro slažemo, rekla nam ovlaštena osoba Ville Kraljić Vedrana Butorac, naglašavajući da je tijekom radova svaki stanar dao svoj doprinos, bez obzira na dob ili struku. 


  – Od Grada Rijeke za ovu investiciju dobili smo oko 141.000 kuna, a taj iznos na vrijeme je uplaćen izvođaču radova tvrtki Fidal, a za ostalo digli smo kredit; svatko je podignuo kredit u iznosu od pet tisuća eura. Ukupan iznos investicije je 374.715 kuna, rekla nam je Butorac, koja je iznimno zadovoljna djelatnicima Odjela gradske uprave za kulturu (Ružica Medurić Javor), Službe financijske operative komunalnog sustava (Eni Vukušić) te Konzervatorskog odjela u Rijeci (Zvonimir Pliskovac). 


  – Djelatnici Grada i Konzervatorskog odjela uvijek su bili tu, kad god nam je zatrebalo. Primjerice, Zvonimir Pliskovac iz Odjela čak je tri puta dolazio tijekom svojeg godišnjeg odmora kako bi se »pogodila« prava boja fasade, naglasila je naša sugovornica. 


  Nakon obnove, koja je završila u prosincu prošle godine, stanari su odlučili u potpunosti ispoštovati naputak konzervatora te su skinuli klima uređaje s pročelja te antene.



  – Na samom početku u program se prijavljivalo malo zgrada, no s vremenom to se promijenilo pa se sada na javni poziv prijavljuje puno više objekata nego što Grad može osigurati sredstava. Rijeka je bogata zgradama iz 18. i 19. stoljeća, a takve fasade iziskuju visoke troškove. No, njihovom obnovom revitaliziraju se pojedini dijelovi grada, kao što se to primjerice dogodilo sa Starim gradom, naglasio je gradonačelnik. 


  Ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje imovine Nikolina Radić Štivić o »ušminkavanju» stambenog riječkog fonda govorila je kroz statističke podatke. Tako je do sada u obnovu zgrada uloženo 19 milijuna kuna, što uključuje stavku spomeničke rente u iznosu od 9.558.108 kuna, ulaganje Grada Rijeke kao suvlasnika u iznosu od 1.184.089 kuna te izdvajanje građana koji su obnavljali zgradu u sklopu Programa u iznosu od 8.527.236 kuna. Polazeći od toga, Grad Rijeka je u obnovi pročelja i krovova sudjelovalo s 53 posto iznosa sredstava, a građani s 47 posto. 


 Grad najjača karika


– Naš grad ima privlegij da ima program kao što je ovaj, rekla je ovlaštena osoba Baštijanove 20 Dunja Alilović Škalamera. Budući da se u ovom programu Grad pojavljuje kao najjača karika između nas suvlasnika koji se odlučuju na zahvat te izvođača koji imaju partikularne interese. Ustaljenom procedurom vodi k uspješnoj realizaciji projekta, čiji rezultati djeluju kohezivno na cijelu zajednicu suvlasnika, naglasila je Alilović Škalamera. 


  Prema pravilima ovog programa, Grad Rijeka sufinancira obnovu u iznosu od 50 posto za građevinu smještenu unutar A zone ili za zgradu koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro te u iznosu 40 posto za objekt koji se nalazi unutar B ili C zone. Javni poziv za dostavu prijava objavljuje se svake dvije godine, a potom Povjerenstvo za obradu prijava utvrđuje prijedlog Liste prioriteta. Za 2013. i 2014. godinu već je sastavljena Lista i ona obuhvaća ove adrese: Tizianova 9, Dolac 8, Dolac 3, Pavla Rittera Vitezovića 6, Omladinska 1, Strossmayerova 26, Adamićeva 16, Šetalište Vladimira Nazora 6, Kalvarija 1, Moše Albaharija 3, 3a, 5, Slaviše Vajnera Čiče 18, Prvoga maja 12, Brajšina 20, Moše Albaharija 2, Tizianova 5, Tizianova 1, Šetalište Ivana Gorana Kovačića 29, Franje Račkog 5, Kalvarija 5, Vidikovac 24, Stube Marka Remsa 13a, Adamićeva 10 i Janeza Trdine 7. Za 2013. godinu iz rente je osigurano dva milijuna i dvjesto tisuća kuna.