Oprema vrijedna 23 milijuna eura

U riječku luku stigle nove dizalice

Darko Pajić

Tijekom srpnja bi nova oprema i obala s dubinom od 14,2 metra trebala biti u funkciji, pa bi tada i Brajdica dobila puni kapacitet od 600.000 TEU-a. Sve to otvara novo poglavlje u razvoju riječke luke, što je kao najvažnije naglasio i direktor tvrtke Adriatic Gate Phillip Marsham



RIJEKA - Na kontejnerski terminal Brajdica danas je uplovio brod “Zhen Hua 20”, koji je nakon dva mjeseca plovidbe iz Šangaja dopremio dva kontejnerska mosta i drugu lučku opremu vrijednu 23 milijuna eura, koja će se u narednih nekoliko tjedana iskrcavati i instalirati na novu obalu Brajdice.


Tijekom srpnja bi nova oprema i obala s dubinom od 14,2 metra trebala biti u funkciji, pa bi tada i Brajdica dobila puni kapacitet od 600.000 TEU-a. Sve to otvara novo poglavlje u razvoju riječke luke, što je kao najvažnije naglasio i direktor tvrtke Adriatic Gate Phillip Marsham.


– Ovo je veliki dan. Dolaskom ovog broda Rijeku ćemo ucrtati na kartu velikih i važnih luka na Jadranu. Na početku smo uzbudljivog putovanja, naš je san da Rijeka postane vrata južne i srednje Europe.




Ponosan sam što sam dio ovog projekta, rekao je Marsham, te dodao da će obalne dizalice i kontejnerski mostovi s broda biti iskrcani u idućih desetak dana, dok se njihovo stavljanje u operativni pogon očekuje najkasnije do sredine srpnja.


– To će se dogoditi paralelno s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, što će, zajedno s mogućnošću prihvata većih brodova otvoriti nove prilike za riječku luku, zaključio je direktor Brajdice.  Osim obale završena je i izgradnja novog ulazno-izlaznog punkta s prometnim spojem na cestu D-404, te nova veterinarsko-fitosanitarna postaja (BIP), što će omogućiti veću brzinu transporta nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jer će se sve granične i carinske kontrole obavljati na samom terminalu.