Koronavirus

U riječki KBC dovezena zaražena žena iz Istre, priključena je na respirator

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube KBC Rijeka

Foto Screenshot YouTube KBC Rijeka



U KBC Rijeka, u četvrtak kasno navečer dovezena je pacijentica iz Pule, zaražena koronavirusom, koja zahtijeva respirator. Dovezena je u skladu s dogovorom da KBC Rijeka pokriva brigu za pacijente na respiratoru na području tri županije: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.


– To je drugi pacijent u našem centru na respiratoru. Riječ je o ženskoj osobi staroj 69 godina. Prema informacijama koje smo dobili, njeno stanje je stabilno. I dalje je na respiratoru, kao i druga pacijentica iz PGŽ koja je već nekoliko dana na respiratoru, objasnio je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.


U riječkom KBC-u ukupno je smješteno 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, njih 29 iz PGŽ i nova pacijentica iz Istarske žuapnije. 




– I dalje na Klinici za infektologiju imamo 26 pacijenata, dvoje pacijenata u COVID centru na respiratoru i dvoje pacijenata u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, dodao je Štimac.


KBC-u Rijeka dodijeljen je kapacoitet od 73 respiratora, a u ovom trenutku koriste se dva.


– Što se tiče ostalih bolničkih kapaciteta, mi smo pri kraju s mjestima na Klinici za infektologiju, tamo imamo još nekoliko mjesta. Međutim, na Klinici za otorinolaringologiju imamo samo dva pacijenta, tako da tamo su kapaciteti za još 25 pacijenata. U pripremi smo dvaju katova zgrade za psihijatriju, gdje možemo primiti daljnjih četrdesetak bolesnika, rekao je Štimac.


Dodaje da KBC Rijeka u vrijeme koronavirusa funkcionira tako da danas u odnosu na uobičajeni rad imaju pedeset posto hospitaliziranih pacijenata u odnosu na normalne uvjete.


– Trenutno u bolnici leži 370 bolesnika, najviše na odjelima interne kirurgije i onkologije, dakle tamo gdje je to najpotrebitije. Neki odjeli su u potpunosti ispražnjeni, kao što je to primjerice oftalmologije, dermatologija, fizikalna medicina, koji nam u ovom trenutku zapravo stoje u rezervi, u slučaju potrebe za daljnjim premještanja pacijenata, rekao je Štimac.



U KBC-u Rijeka i dalje je zaražen samo jedan zdravstveni djelatnik, specijalizant patologije. Još 28 ljudi je u samoizolaciji: 10 liječnika, 14 medicinskih sestara i tehničara i četiri među ostalima.


– Pratimo naputke ministarstva i slijedom toga tako i postupamo. Naravno, moramo čuvati ljude i u tom smislu smo išli na stvaranje različitih timova: A i B, dok su jedni u bolnici drugi su kod kuće. Ne smijemo se dovesti u situaciju da ako na jednom od odjela dođe virus, da nam taj odjel ne funkcionira, zaključio je Davor Štimac.