Traži se očitovanje

U priču o skandalu s riječkim profesorom biologije koji ne priznaje evoluciju sad se uključilo i Ministarstvo

Ingrid Šestan Kučić

Djeca imaju pravo na sadržaj utemeljen  na suvremenim znanstvenim  standardima / Arhiva NL

Djeca imaju pravo na sadržaj utemeljen na suvremenim znanstvenim standardima / Arhiva NL

Ministarstvo će poduzeti stručni ili pedagoški nadzor, dok ravnatelj GAM-a  kaže da škola radi na rješavanju problema te se idući tjedan, po okončanju natječaja, ide u izbor profesora biologije



RIJEKA   Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je od Gimnazije Andrije Mohorovičića očitovanje po pitanju profesora biologije koji učenicima predaje znanstveno neutemeljene činjenice kao što je negiranje evolucije, globalnog zatopljenja ili pak iznosi teze da je Zemlja centar svemira.


–  Sukladno dogovoru s ministricom, državna tajnica kontaktirala je ravnatelja škole. Temeljem očitovanja, Ministarstvo će poduzeti korake koji se odnose na stručni ili pedagoški nadzor. Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Poučavanje u školama mora se temeljiti na znanstvenim činjenicama. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava, navode u Ministarstvu.


Nastavničko vijeće


Ravnatelj Gimnazije, Henry Ponte, kaže kako škola radi na rješavanju problema te da se idući tjedan, po okončanju natječaja, ide u izbor profesora biologije.




– Bio sam četiri dana na putu i jučer sam se vratio u školu. Profesor je zaposlen na 60 dana i u našoj je školi počeo predavati prije tri tjedna, a još prošli petak objavili smo natječaj za to radno mjesto. Problem postoji i mi ga rješavamo, ali do sada nitko od roditelja nije reagirao i imao pritužbe na rad profesora. Zatražio sam očitovanje profesora, a očitovao se i pred Nastavničkim vijećem koje je jučer održano, istaknuo je Ponte. Sam ravnatelj sjedio je na nastavi biologije prozvanog profesora i kaže da sporne neznanstvene tvrdnje nije čuo, a kakva će se odluka vezana uz profesora donijeti, jučer još nije znao reći.


Prema tvrdnjama učenika uvjerenje da evolucija ne postoji, kao ni globalno zatopljenje,  tek su dio onoga što se učencima vodeće primorsko-goranske prirodoslovno-matematičke gimnazije predaje na nastavi biologije posljednja tri tjedna, jer novi profesor tog predmeta tvrdi i da smo imali  samo jedno ledeno doba, a svemir je star devet tisuća godina.


Svi bruje


Prema pričanju učenika nakon što su odmah na prvom nastavnom satu čuli da je evolucija besmislica te da teoriju evolucije i teoriju nastanka svemira treba odbaciti, iako njihovi udžbenici kažu drugačije, bili su u totalnom šoku. Na tom im je satu teorija evolucije uspoređena s goebbelsovskom nacističkom propagandom te im je profesor iznio niz tvrdnji o zavjeri mainstream znanstvenika koji hotimice sakrivaju istinu. Dodaju kako se radi o mladom profesoru koji je završio fakultet prije svega dvije godine, a cijela škola bruji o tome da novi profesor priča stvari koje ne »drže vodu«.