Dobar promet

U Zračnoj luci Rijeka skinut 12 godina star rekord po broju putnika

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drecshsler

Foto: Sergej Drecshsler

Putujemo u Stuttgart, gdje nam žive djeca. Često idemo avionom, odlično je što imamo direktan let, rekla je iznenađena putnica zahvaljujući se na darovima



RIJEKA Rabljanka Marija Perčinić je 170-tisućita ovogodišnja putnica na Zračnoj luci Rijeka, a tom je brojkom jučer i službeno »skinut« rekord po broju putnika na riječkom aerodromu, još iz 2006. godine, kada je putnika bilo nešto više od 169 tisuća.


Iznenađenu Rabljanku i njenog supruga Dragana djelatnici aerodroma pozvali su dok su čekali red za check-in na letu za Stuttgart, nakon čega su im prigodne poklone i plaketu uručili Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, njegov zamjenik Marko Boras Mandić, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktor Zračne luke Tomislav Palalić.


– Ovo je zaista ugodno iznenađenje, komentirala je Perčinić nakon uručenja poklona i zajedničkog fotografiranja. – Putujemo u Njemačku, u Stuttgart, gdje nam žive djeca. Zadnjih godina često idemo avionom, jer nam je putovanje automobilom postalo prenaporno. Odlično je što imamo direktan let, i dobro je da aerodrom u zadnjih nekoliko godina ima sve više linija prema raznim gradovima. To je veliki napredak za cijelu našu regiju i turizam. I sami se bavimo turizmom, tako da znamo koliko je to važno, rekla je Rabljanka, požurivši se natrag u red za ukrcaj na avion.

Nakon uručenja poklona zamjenik župana Marko Boras Mandić čestitao je svim djelatnicima aerodroma na rekordnom broju putnika, istaknuvši kako je prije samo šest godina broj putnika bio svega 60 tisuća, a Zračna luka u teškoj financijskoj i poslovnoj situaciji u kojoj je čak prijetio stečaj i zatvaranje.




– U zadnjih pet-šest godina stabilizirano je poslovanje u svim segmentima. Danas Zračna luka ostvaruje dobit, a broj putnika i teretni promet rastu. Primorsko-goranska županija uložila je znatna sredstva, kroz uređenje zgrade i zajedničko oglašavanje, ali nismo zadovoljni potporom Vlade, kao većinskog vlasnika. Prvenstveno se to odnosi na poticane letove. Hrvatski porezni obveznici godišnje sufinanciraju 600 tisuća sjedišta na letovima za jadranske aerodrome, a Rijeka od toga ima manje od pet tisuća, dakle niti jedan posto. Da smo imali isti tretman kao Split, Dubrovnik, Pula i Zadar, danas bi vjerojatno obilježavali 700-tisućitog putnika u ovoj godini, rekao je Boras Mandić.


Irena Peršić Živadinov je istaknula kako je u udruženo oglašavanje zadnjih godina uloženo 25 milijuna kuna, što je rezultiralo pedeset posto većim brojem dolazaka i noćenja avio-gostiju, a ulagat će se, najavila je, i dalje, posebno u predsezoni i posezoni.