Rak dojke

U ZNAKU NARCISA U Hrvatskoj godišnje bitku s rakom izgubi više od tisuću žena

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Brojni hrvatski gradovi danas su po dvadeseti i drugi put obilježili Dan narcisa, dan jačanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, ali i dan podrške svim oboljelim ženama. U znaku narcisa proteklo je i jučerašnje jutro na riječkom Korzu gdje je Udruga žena oboljelih od raka dojke »Nada«, uz pomoć Riječkih mažoretkinja podizala svijest o najčešćem sijelu raka u žena dok su Riječani kupovinom sunovrata mogli dati svoj prilog radu ove udruge koja će zahvaljujući ovoj akciji kupiti klima uređaje za riječku bolnicu te donirati dio sredstava u projekt Europadonna kojim se prikupljaju sredstva za nabavku prvog hrvatskog uređaja za intraoperacijsko zračenje karcinoma dojke.


– Rak dojke vodeći je zdravstveni problem u pobolu i smrtnosti od raka u žena u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.600, a umire ih više od tisuću. U našoj županiji godišnje oboli više od 300 žena dok bitku s rakom izgubi više od njih 80. Za prevenciju raka izrazito je važno pregledavati se što češće, a to podrazumijeva samopreglede i redovite mamografske kontrole kakve u nas postoje u okviru Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke. Odaziv žena na ovaj program u našoj je županiji solidan i odaziva se više od 60 posto pozvanih žena no uvijek se treba pitati što je s onim ostatkom koji se ne odaziva i kako doprijeti i do njih, kazala je dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Akciju je podržao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je Riječankama poručio da se brinu o svom zdravlju i redovito obavljaju preventivne preglede koji spašavaju živote.