Okupljanje u džamiji

U Rijeci proslavljen Kurban bajram: Nastavak izgradnje dijaloga i poštovanja

Mirjana Grce

S proslave Kurban bajrama u Islamskom centru / Snimio Marin ANIČIĆ

S proslave Kurban bajrama u Islamskom centru / Snimio Marin ANIČIĆ

Moramo nastavimo raditi za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske, za daljnji razvoj međuvjerskog dijaloga i za ono najvrednije: izgradnju međuljudskih odnosa, rekao je zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani



RIJEKA U riječkom Islamskom centru su vjernici islamske vjeroispovijesti Rijeke i riječke okolice slavili blagdan Kurban bajram. Svečanu bajramsku molitvu predvodio je Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije dr. Aziza ef. Hasanovića i ravnatelj Islamske gimnazije.


Uz ef. Arslanija vjernicima su blagdansku čestitku uputili muftija dr. Hasanović koji je ove godine na Kurban bajram u Meki obavljajući petu temeljnu islamsku dužnost – hadž, te domaćin, glavni riječki imam prof. Hajrudin ef. Mujkanović.


U svojoj bajramskoj poruci ef. Arslani je vjernicima tumačio značenje i poruke Kurban bajrama i poručio da Islamska zajednica u Hrvatskoj ulaže velike napore i u razvoj međureligijskog i međukulturalnog dijaloga na državnoj i međunarodnoj razini.




Rekao je da je početkom ove godine muftija dr. Hasanović izabran za aktivnog člana Europske akademije znanosti i umjetnosti, a da ga je prije nekoliko dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala »za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu«.


– Ova priznanja nas obvezuju da nastavimo raditi za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske, za daljnji razvoj međuvjerskog dijaloga i za ono najvrednije: izgradnju međuljudskih odnosa u poštovanju, prihvaćanju i solidarnosti, rekao je, među ostalim, Arslani. Isto tako, poručio je da   Kurban bajram bude prekretnica u životu vjernika, neka im vrati vjeru, nadu i međusobno povjerenje; neka među njima nestane straha, zlobe, sebičnosti, međusobno nepovjerenje, sumnje i zavisti; neka im zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno.


– Budimo uvjereni da je tajna uspjeha na ovome prolaznom svijetu iskrena vjera i plemenito djelo, uz ostalo je rekao zaželjevši svima sretan Bajram, a posebno čestitajući izbjeglicama, bolesnima i nemoćnima.