Press kolegij

U PGŽ-u prate stanje, službe dobile upute za slučaj pojave koronavirusa

Barbara Čalušić

Foto Reuters

Foto Reuters

Zasad se stanje prati, redovito se izmjenjuju inforamcije te možemo reći da u Hrvatskoj zasad nema slučajeva koronavirusa, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić



RIJEKA – Na Stožeru za zarazne bolesti Primorsko-goranske prije tjedan dana izvršena je koordinacija svih uputa interventnim službama za ponašanje u slučaju pojave koronavirusa. Upute se promptno ažuriraju, a u ponedjeljak je Stožer dobio i treću izmjenu uputa od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Stroge kontrole


– Kontrolira se ulaz ljudi u zemlju koji dolaze iz Kine, a to radi granična sanitarna inspekcija te sukladno indikaciji poziva dežurnog epidemiologa. U Stožeru su predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-e, predstavnici Zavoda za hitnu medicinu koja u slučaju sumnje odmah prevozi osobu u KBC Rijeka čiji su predstavnici također u Stožeru kao i predstavnici Veterinarske i Sanitarne inspekcije te Doma zdravlja.


Zasad se stanje prati, redovito se izmjenjuju inforamcije te možemo reći da u Hrvatskoj zasad nema slučajeva koronavirusa, izjavila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić na jučerašnjem županijskom susretu s novinarima.




Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je sjednicu koja će biti održana u četvrtak, a među 15 točaka naći će se izmjene i dopune Statuta PGŽ-a koje su potrebne zbog usklađenja sa zakonskim izmjenama vezanim uz financiranje političkih stranaka. Vijećnici će raspravljati o rasporedu decentraliziranih sredstava za školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb.


– Tu je i informacija o daljnjim ulaganjima u Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak te daljnje usavršenje cijelog sustava, nekoliko kadrovskih prijedloga za imenovanja u Savjet seniora i Antikorupcijsko povjerenstvo, a kao bombon za kraj istaknut ću da je Državni ured za reviziju Županiji dao bezuvjetno mišljenje za poslovanje u 2018. godini, rekao je Fabijanić.


Novci za školstvo


Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin od 62,3 milijuna kuna decentraliziranih sredstava na osnovno školstvo rasporedit će se 36 milijuna, a na srednje 26 milijuna kuna.


– Najviše sredstava usmjerit će se u realizaciju kapitalnih investicija kao što je dovršetak dogradnje i rekonstrukcije škole u Dražicama koja dobiva i novu školsku sportsku dvoranu u ovoj godini planirano je usmjeriti 11,5 milijuna kuna a za dogradnju osnovne škole u Matuljima 2,6 milijuna kuna, rekla je Stilin najavivši i nabavku novog vozila za prijevoz učenika u Ravnoj Gori te dostavnog vozila za Ugostiteljsku školu u Opatiji.