Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Revitalizacija prostora

U "Frankopanu" otvoren novi umjetnički atelje

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2018. u 14:43 2018-08-13T14:43:57+02:00

Prostor je dodijeljen Udruzi Rizom, a sastoji se   od jedne prostorije ukupne površine 79 četvornih metara i dan je na korištenje na razdoblje od 5 godina

KRALJEVICA   U Dvorcu Frankopan u Kraljevici otvoren je atelje Udruge za promicanje kulture i umjetnosti »Rizom«, nakon što je predsjednica ove Udruge Lina Franko Zeitz potpisala ugovor o zakupu prostora s Gradom Kraljevicom temeljem javnog natječaja.

Lina Franko je akademska umjetnica koja živi i stvara u Njemačkoj, a svoj umjetnički rad odlučila je proširiti i na Hrvatsku, odnosno na Grad Kraljevicu. Prostor ateljea se sastoji od jedne prostorije ukupne površine 79 četvornih metara i dan je na korištenje na razdoblje od 5 godina.

– Dvorac Frankopan može zaživjeti jedino zahvaljujući ljudima koji će u njemu raditi i stvarati. Dvorac Frankopan je izuzetno vrijedna kulturna baština koju imamo, on je svjedočanstvo opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima i kao takav mora se otvoriti prema van, prema okolnim gradovima, Europi pa i svijetu. Siguran sam da je ovaj novootvoreni prostor korak k tome, u njemu će se okupljati umjetnici iz Hrvatske, ali i Europe, kaže kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Udruga »Rizom« osnovana je s ciljem unapređenja stanja kulture i obrazovanja u Kraljevici i šire. Temeljna zamisao udruge je dovesti umjetnike iz inozemstva i različitih krajeva Hrvatske u Kraljevicu te ih povezati sa stanovništvom iz Kraljevice, Rijeke i šire okolice. Umjetnici, pisci, muzičari, povjesničari umjetnosti te filozofi će imati priliku provoditi 1 do 3 mjeseca u novouređenim prostorima dvorca Frankopan, te u sklopu svog boravka organizirati radionice za mlade, čitanja i prezentacije knjiga, izložbe te rad na različitim projektima se svim generacijama stanovnika Kraljevice i okolice.

– Već ovoga ljeta započet ćemo održavanje manjih radionica slikarstva i kiparstva za djecu Kraljevice. Očekujemo da ćemo do idućeg ljeta već biti spremni i za novu turističku sezonu, te time pridonijeti obogaćenju turističke ponude Kraljevice –  kaže Lina Franko koja je rođena1977. godine u Zagrebu, studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te nakon završene druge godine nastavila studij slobodne umjetnosti na Kunstakademie Düsseldorf u Njemačkoj gdje je završila i majstorsku godinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu