Trošak grijanja

U Energu tvrde da je topla zima smanjila račune za grijanje. Jeste li i vi to osjetili?

Marinko Glavan

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U siječnju je prosječni trošak bio 485,84 kune, dok se račun za taj mjesec ranijih godina kretao oko 600 kuna. Račun čini trošak instalirane snage, naknada za usluge kupca i iznos za potrošenu energiju



RIJEKA Prosječni mjesečni račun za centralno grijanje u sustavu gradskih toplana u Rijeci siječnju je iznosio 485,84 kune, a u veljači je, zbog iznadprosječno visokih temperatura, prosječni račun bio 390,41 kunu, prema službenim podacima iz Energa. Koliko je inače najhladniji mjesec, siječanj, bio topliji od prosjeka, možda najbolje pokazuje usporedba s prosječnim računima za taj mjesec unatrag dvije-tri godine, kada se iznos kretao oko 600 kuna.


Učinkovitiji prijenos


Pritom je u siječnju prosječan trošak instalirane snage (fiksni dio računa), iznosio 149,19 kuna, a naknada za usluge kupca toplinske energije 7,95 kuna, dok je prosječan iznos za potrošenu energiju u siječnju bio 328,7 kuna, a u veljači znatno nižih 233,28 kuna. Kako se iznadprosječno toplo vrijeme iz veljače zadržalo i u prvom dijelu ožujka, očekuje se da će i u ovom mjesecu računi za centralno grijanje biti niži od prosječnih.



Energo je, ističe Vatroslav Jukić, dio sustava toplane Vojak plinificirao, pa će tako ta, druga po snazi gradska toplana, koja opskrbljuje oko tisuću korisnika i čitav Sveučilišni kampus, ubuduće oko 70 posto toplinske energije proizvoditi koristeći plin kao gorivo, dok će se ostatak proizvoditi, kao i do sad, korištenjem loživog ulja.





Cijena grijanja iz gradskih toplana u ovoj se sezoni grijanja nije mijenjala, odnosno iznosi 0,35 kuna po kilovatsatu isporučene toplinske energije, uz 18,5 kuna po kilovatu instalirane snage. Ono što se jest mijenjalo je sustav toplovoda, pa je u prošloj godini, nakon što je još 2015. godine izmijenjeno oko kilometar i pol toplovoda na Vojaku, dodatna 2,3 kilometra toplovodnih cijevi zamijenjeno novima, i to na području toplana Srdoči, Turnić, Škurinje, Podmurvice i Kozala. Ukupno je ulaganje iznosilo nešto više od milijun i pol eura, iz kredita koji je Energo podigao u Europskoj banci za obnovu i razvoj.


– Dotrajale cijevi zamijenjene su visokoučinkovitim cijevima, koje su unaprijedile učinkovitost prijenosa topline od toplane do podstanica, čime su gubici distribucije smanjeni s dosadašnjih 15 do 20 posto na svega tri do pet posto toplinske energije – ističe Vatroslav Jukić, voditelj sektora toplinarstva u Energu. Dodatne uštede Energo je, dodaje Jukić, ostvario uvođenjem 24-satnog režima rada većine gradskih toplana, što je u prosjeku rezultiralo smanjenjem potrošnje energenata za oko pet posto, ali i omogućilo 24-satno grijanje za oko 70 posto od devet tisuća korisnika Energovih usluga centralnog grijanja. U 24-satnom režimu rada toplana stanari pojedinih zgrada mogu odabrati hoće li grijanje koristiti sva 24 sata ili u nekom drugom vremenskom periodu.


Nastavak investicija


– U skladu s mogućnostima, nastavit ćemo investicije u automatizaciju toplana, s ciljem da svim korisnicima omogućimo 24-satno grijanje – kaže Jukić. U sklopu projekta zamjene toplovoda, dijelu korisnika Energo je ponudio ugradnju novih podstanica, što je prihvatilo 13 stambenih zgrada.


– Tih trinaest zgrada smanjilo je instaliranu snagu za prosječnih 24 posto, što znači da su stanari u njima ostvarili uštedu od prosječno 500 kuna godišnje na fiksnom trošku centralnog grijanja – ističe Jukić. Projekt zamjene toplovoda planira se nastaviti i u ovoj godini, kada će se Energo prijaviti za bespovratna sredstva Europske unije, za sufinanciranje zamjene preostalih oko devet kilometara toplovoda, planirane do kraja 2021. godine.


Što s nelogično visokim računima?


Vatroslav Jukić ističe kako je pojava nelogično visokih računa zadnjih godina praktički u potpunosti eliminirana, što zahvaljujući Pravilniku o raspodjeli troškova centralnog grijanja koji distributeru omogućava intervencije u način raspodjele u slučaju nelogičnih računa, što dobroj suradnji sa suvlasnicima stambenih zgrada oko izračuna raspodjele troškova. Najviši račun za centralno grijanje u Rijeci ove je zime, u siječnju, iznosio 2.144 kune s PDV-om, gotovo pet puta više od siječanjskog prosjeka, od čega je 230 kuna bio fiksni trošak instalirane snage, a ostalo utrošena toplinska energija.