Kao dosad

U Bakru paušalni porez ostaje – 300 kuna

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Najvažnije je za naše iznajmljivače da se novčani iznosi paušalnog poreza ne mijenjaju, odnosno ostaju na istoj razini kao do sada, kazala je u obrazloženju odluke pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Ivna Kauzlarić



BAKAR Gradsko vijeće Bakra jednoglasno je donijelo odluku o visini paušalnog poreza po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu koji porezni obveznik paušalnog iznosa na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova ostvaruje na bakarskom području. Iznos paušalnog poreza ostaje isti kao i do sada, što znači da je on 300 kuna godišnje za naselje Bakar koje je razvrstano u razred A turističkih mjesta, 210 kuna u naseljima Hreljin i Kukuljanovo, koji su razvrstani u razred C, odnosno 150 kuna godišnje u naseljima Zlobin, Škrljevo, Krasica i Praputnjak, koji su razvrstani u razred D turističkih mjesta.


– Ovo je prvi put da se donosi ova odluka, temeljem zakonske obveze, odnosno izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak. Naime, iznosi paušalnog poreza do sada su bili regulirani posebnim pravilnikom o proglašenju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede, koji više nije na snazi, nego je sada donesen novi pravilnik prema kojem je ovakva obveza u ingerenciji predstavničkog tijela. Najvažnije je za naše iznajmljivače da se novčani iznosi paušalnog poreza ne mijenjaju, odnosno ostaju na istoj razini kao do sada – kazala je u obrazloženju odluke pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Ivna Kauzlarić.


Dodala je kako visina paušalnog poreza ne može biti utvrđena u iznosu manjem od 150 kuna, niti većem od 1.500 kuna godišnje po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu. Kauzlarić je, također, kazala kako je vezano uz ovu odluku bilo organizirano i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, na koje nije bilo ni primjedbi ni prijedloga.




Bakarski su vijećnici, također jednoglasno, donijeli odluku o osnivanju Udruge za pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama na bakarskom području. Kako je u obrazloženju odluke kazala pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić, Udruga se osniva sa svrhom kvalitetnijeg obavljanja usluge pružanja pomoći i njege u kući osobama kojima je zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna pomoć i njega.


– Grad već godinama pruža pomoć starijim i nemoćnim osobama, putem gerontodomaćica, ali i na druge načine, za što smo do sada koristili usluge udruge koja nije bila s našeg područja. Kako se broj osoba kojima je takva vrsta pomoći gotovo svakodnevno potrebna povećava, Grad je odlučio osnovati svoju udrugu, koja će imati iste kriterije korištenja usluga, a sve u skladu sa zakonom o socijalnoj skrbi – kazala je Šepac Rožić, dodajući kako Grad godišnje za pomoć u kući iz proračuna izdvaja 130 tisuća kuna, a dio pomoći sufinancira se putem Centra za socijalnu skrb.


Grad Bakar će u skupštini Udruge predstavljati bakaraski gradonačelnik Tomislav Klarić ili osoba koju on imenuje posebnom odlukom.