Optika Dunatov u sporu s Gradom

Tužio Grad pa ne može licitirati prostor na Korzu

Robert Frank

Ne mogu prihvatiti da moja firma, koja je bila prisiljena tužiti Grad radi svojih prava a inače krajnje uredno plaća svoje obveze, ne može pristupiti natječaju, kaže Stipe Dunatov



RIJEKA U zadnje četiri godine Gradu Rijeci platio sam 2,5 milijuna kuna za zakup poslovnog prostora gdje se nalazi Optika Dunatov. Već godinama svakog mjeseca uredno platim 50 tisuća kuna zakupa. Baš nikada nisam zakasnio ni dan sa svojom obvezom.


Unatoč tome, određenim gradskim odlukama onemogućava mi se da se javim na javni natječaj za zakup poslovnog prostora na adresi Korzo 8 koji će se održati ovaj tjedan. Ne preostaje mi drugo nego sumnjati u namještanje natječaja i svega što tome prethodi.


Kako bih dodatno zaštitio svoja prava, prije desetak dana Trgovačkom sudu u Rijeci podnio sam novi prijedlog za donošenje privremene mjere zabrane održavanja licitacije zakazane za 25. travnja, kaže Stipe Dunatov, riječki poduzetnik koji je na javnom natječaju i licitaciji Grada Rijeke 26. rujna 2011. jednom već izlicitirao zakup tog 82 četvorna metra atraktivnog poslovnog prostora.


Dunatov je taj prostor izlicitirao za djelatnost trgovine brendiranog pribora i posuđa za jelo marke Bormioli Rocco&Figlio. Grad je, međutim, naknadno poništio natječaj na kojem je Dunatov pobijedio i ovaj tjedan, nakon punih sedam mjeseci, provodi nastavak tog natječaja.   

Poništena odluka




Iz Grada pojašnjavaju kako s tvrtkom Dunatov, premda je na licitaciji dala jedinu pa time i najvišu ponudu te bila izabrana kao najbolja, ugovor o zakupu ipak nije sklopljen jer je ustanovljeno kako tvrtka Dunatov ne zadovoljava uvjete natječaja, jer nema ekskluzivni ugovor za prodaju brendiranog pribora i posuđa za jelo. Tvrdeći da to nije istina, Dunatov je odlučio putem suda razriješiti nastalu situaciju. No, upravo zbog toga sada za tvrtku Dunatov nastaje problem, jer tko se Gradom tuži – od istog tog Grada ne može dobiti zakup poslovnog prostora.


– Tvrtka Dunatov podnijela je tužbu tražeći od suda da se priznaju rezultati prvog natječaja te da se donese privremena mjera kojom bi se Gradu zabranilo da taj poslovni prostor do okončanja postupka daje u zakup. Upravo zbog te tužbe, premda je ustavom zajamčeno pravo svakoga na pravičnu sudsku zaštitu, sada ću očito biti isključen s licitacije jer sam u sudskom sporu s Gradom i neću se za dva dana moći natjecati za taj prostor, kaže Dunatov.


I doista, iz Grada vrlo jasno poručuju »da je Odlukom o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora, između ostalog propisano da na licitaciji ne može sudjelovati natjecatelj koji je u sudskom sporu s Gradom«.


Dunatov tu odluku Grada smatra nezakonitom, protuustavnom te diskriminacijom svih koji svoja prava protiv Grada potraže na sudu. Precizno govoreći, za Grad je tužba pravne osobe protiv njega, isključivo kako bi se njome ostvarila ili zaštitila prava, očito automatski eliminacijski faktor u natječajnom postupku.   

Diskriminacija


– Ja, međutim, nisam netko tko gradu ne plaća obveze, nisam problematičan poslovni partner koji ostaje dužan. Prihvaćam da postoji odredba u gradskom pravilniku koja kaže da na licitaciji za gradski prostor ne može sudjelovati netko tko je Gradu dužan po bilo kojoj osnovi pa Grad zbog toga protiv njega vodi spor. Ali ne mogu prihvatiti da moja firma Dunatov, koja je bila prisiljena tužiti Grad radi svojih prava, a inače krajnje uredno plaća svoje obveze za jedan gradski poslovni prostor koji već četiri godine imamo u zakupu, ne može ovaj tjedan pristupiti natječaju.


Prihvatio bih da me Grad tom odlukom suspendira iz natječaja da mu ja prethodno nisam plaćao najam za svoj prvi prostor i ostao dužan. Tada bi gradska odluka bila logična i prihvatljiva, to bi bio razumljiv potez kojim se Grad štiti od problematičnih zakupaca.



Prema najavama Grada na ovotjednoj licitaciji će se natjecatelji upozoriti na postojanje spora koji se vodi na Trgovačkom sudu u Rijeci. Novi ugovor o zakupu imat će odredbu po kojoj se u slučaju da tužitelj Dunatov uspije s tužbom i tužbenim zahtjevom u parničnom postupku protiv Grada, ugovor raskida s danom pravomoćnosti presude. U tom slučaju, ugovor bi se raskinuo uz obvezu da novi zakupnik vrati posjed prostora u roku od 15 dana od pravomoćnog okončanja spora, bez prava na naknadu bilo kakvog potraživanja prema Gradu po bilo kojoj osnovi.



Grad, međutim, tendenciozno interpretira svoj pravilnik i ne postupa fer, kršeći temeljna ustavna prava. Dunatov, kao partner Grada koji uredno plaća sve svoje obveze, naprosto nije firma na koju bi se takva odredba mogla i morala primjenjivati. Uostalom, ovakvom odredbom na mala vrata onemogućava se sudska zaštita svima koji žele tužiti Grad, jer tko potraži sudsku zaštitu, a onda s Gradom neminovno ulazi u spor, ne može se javiti na natječaj. Dakle, ideš na sud pa te Grad diskriminira tako što te kažnjava onemogućavanjem natjecanja.


Ne mogu zaključiti ništa drugo nego da Grad nekome namješta ovaj prostor, a ja smetam. No zainatio sam se i idem do kraja, kaže Dunatov, koji kaže da tvrtka koja mu je još u rujnu 2011. bila konkurent na prvom natječaju za taj isti poslovni prostor prekosutra dolazi u situaciju da bez konkurencije i licitiranja u zakup dobije prostor po početnoj cijeni od 20,88 eura po četvornom metru.


 Naravno, iz Ureda gradonačelnika Vojka Obersnela poručuju kako »Grad Rijeka nikome ne pogoduje i ne namješta natječaje pa tako ne namješta ni natječaj za zakup ovog poslovnog prostora«.