Fond za imenovanje

Tuđman, Stepinac, Fabrio, Kurtini… Evo tko sve čeka svoju ulicu u Rijeci

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA – U ozračju podignute prašine koje je prouzročilo ime Riccardo Zanella – a kojim će se uskoro imenovati prostor ispred Guvernerove palače – treba postaviti pitanja koja sve to imena sadrži Fond za imenovanje neimenovih prostora u Rijeci i koja je procedura da jedno ime dođe u taj dokument. Jer je to korak za dalje.


Podsjetimo, Zanella je došao na sjednicu Gradskog vijeća kao prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnog odbora, odnosno u ovom slučaju to je bio MO Brajda – Dolac.


Fond imena vodi se u Odjelu gradske uprave za mjesnu samoupravu od 2004. godine i trenutačno sadrži stotinjak imena (pojmova) koja mogu u budućnosti biti prijedlog, naravno ako ona ispunjavaju i urbanistički uvjet. Do toga će sigurno doći, jer dijelova grada bez adrese ima – kako u samom centru, a da ne govorimo o dijelovima grada u nastajanju, recimo naselje Martinkovac.




Spomenuta lista je, reklo bi se, sadržajna: ima tu svega i svačega – od osoba (pojmova) koji nisu vezani za ovaj grad, pa do onih koji bi ga promovirali, zadužili – bilo u političkom, povijesnom, sportskom ili nekom drugom obliku.


Izdvajamo samo neke – Franjo Tuđman (predsjednik), Alojzije Stepinac (kardinal), Leopold Mandić (svetac), Roberto Bartini (ruski dizajner), Igor Emili (riječki arhitekt), LuIgi Osojnak (poduzetnik, financijer autonomne stranke), Aldebrand Petrina (lošinjski kapetan), Michele Maylander (riječki političar, autonomaš), Antonio Grossich (pokretač riječkog iredentizma), Ulica esperanta, Baltazar grad, Poginulih pripradnika Armade, Lavoslav Ružička (kemičar, nobelovac), Dunja Rihtman-Auguštin (etnologinja), Jobo Kurtini (sportaš), Izidor Kršnjavi (povjesničar umjetnosti), Nedeljko Fabrio (književnik) itd.


– Pisane prijedloge za uvrštenje pojmova, odnosno imena osoba u Fond imena može podnijeti široki krug predlagatelja i to – udruge, grupe građana, vijeća mjesnih odbora, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, političke stranke i vjerske zajednice, ustanove i druge pravne osobe, članovi Gradskog vijeća i gradonačelnik, navode dalje u Odjelu gradske uprave za mjesnu samoupravu. No, u bazu ulazi samo ono za koje se procjeni da je valjano obrazloženo i argumentirano te za koje je dostavljeno dovoljno podataka u kontekstu kvalitete i sadržajnosti.