Obilne padaline

Tržnica još pod vodom, u 24 h palo 40 litara kiše po kvadratu: Pogledajte prizore poplavljene Rijeke

Sanda Milinković

Foto S: Drechsler

Foto S: Drechsler

Željka Pogačić iz Sektora za motrenje vremena i klime nam kaže da je u Rijeci jučer i danas palo ukupno 40 litara kiše. Javlja nam i dobru vijest, a to je da će popodne ova ciklona otići pa će se vrijeme malo i smiriti



U Rijeci se obilna kiša nastavlja i prema prognozi Državnog hidrometorološkog zavoda, neće stati tako brzo. Na mrežnim stranicama DHMZ-a za riječko područje stoji “žuti alarm” zbog jakog juga te upozorenje zbog krhotina koje mogu letjeti nošene jakim vjetrom.


Željka Pogačić iz Sektora za motrenje vremena i klime nam kaže da je u Rijeci jučer i danas palo ukupno 40 litara kiše po kvadratu. Javlja nam i dobru vijest, a to je da će popodne ova ciklona otići pa će se vrijeme malo i smiriti. Smirit će se barem jugo, jer će nas kišovito, oblačno i nestabilno vrijeme nastaviti pratiti tijekom idućih sedam dana.


Područni ured civilne zaštite u Rijeci, kaže nam da je dio tržnice (Zagrebačka ulica) još uvijek pod vodom, iako se nešto malo povukla u odnosu na jučer.


Snimio S. Drechsler


Snimio S. Drechsler





Javna vatrogasna postrojba grada Rijeka jutros nam je priopćila da je za sada sve “mirno” i bez intervencija. Bilo je intervencija ispumpavanja, poglavito na istarskom području gdje olujno jugo stvara brojne probleme. 



“Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom”, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.


Pogačić nam kaže da je rekorder po padalinama grad Pazin gdje je pala ekstremna količina kiše koju “tlo jednostavno ne može upiti”. Do sada je na tom području tijekom sedam dana palo više od 120 litara kiše po kvadratu. Ekstremne kiše je bilo i na pulskom aerodromu, što je područje s najvećom količinom izmjerenih padalina (77 litara po kvadratu u dvadeset i četiri sata), a slijede Pazin (73 litre po kvadratu) te otoci Mali Lošinj (71 litra po kvadratu) i Pag (pedesetak litara po kvadratu). 



Osim dobro poznate gužve kakva nas pogodi u vrijeme kišnih oborina, u prometu trenutno nema većih poteškoća. HAK je jučer na svojim stranicama objavio upozorenje o mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, a postoji i mogućnost odrona. Vozačima savjetuju provjeru stanja guma i brisača te obvezno uključivanje kratkih svjetla i danju, bez obzira na vidljivost. Savjetuju izbjegavanje naglih kočenja, držanje propisanog sigurnosnog razmaka između vozila te opreznu vožnju.


Jutros su objavili i da je na cesti DC8 (Novi Vinodolski-Senj) zabrana vožnje za autobuse na kat, vozila kamp-prikolicama i motocikle zbog bočnog vjetra.