Plan razvoja prometa

Tri župana potpisala ugovor: Cestom do Žute Lokve stići za 4 godine

Darko Pajić

Valter Flego, Zlatko Komadina i Darko Milinović, Foto. R. BRMALJ

Valter Flego, Zlatko Komadina i Darko Milinović, Foto. R. BRMALJ

Druga cijev tunela Učka, autocesta do Žute Lokve, nova željeznička pruga na europskom koridoru 5b, samo su neki od planiranih projekata



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Valter Flego i ličko-senjski župan Darko Milinović potpisali su u Rijeci dodatak Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije sjeverni Jadran.


Riječ je o strateškom dokumentu u kojem će se analizirati prometni sustav funkcionalne regije te definirati ciljevi i mjere za optimalan razvoj prometnih sustava s ciljem apliciranja niza projekata prema europskim fondovima kako bi se osigurala bespovratna europska sredstva.


Druga cijev tunela Učka, autocesta do Žute Lokve, nova željeznička pruga na europskom koridoru 5b, samo su neki od planiranih projekata.




Ukupna vrijednost izrade Glavnog plana iznosi 9,42 milijuna kuna od čega se oko 8 milijuna kuna financira bespovratnim europskim sredstvima, dok vlastiti doprinos triju županija iznosi ukupno 1,43 milijuna kuna.


Ovim su potpisom sve tri županije prihvatile su obvezu osiguranja po 477 tisuća kuna.


Vodeći partner je Primorsko-goranska županija, partneri u projektu su Istarska i Ličko-senjska županija, a cilj je da Glavni plan bude izrađen do kraja naredne godine, kao i da se primjenjuje za narednih 20 do 30 godina, odnosno najmanje do 2030. godine sukladno aktualnoj Strategiji prometnog razvoja RH koja traje do isteka navedenog razdoblja.


– Ovo je odličan primjer projektnog savezništva triju županija u izuzetno važnom dokumentu, koji definira dugoročni razvoj prometnog sustava s ciljem stvaranja konkurentnog gospodarstva i njime se objedinjavaju i lučki bazeni, aerodromi, glavni željeznički koridori, mreža cesta i autocesta, sva prometna infrastruktura koja povezuje 3 županije, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i dodao kako su strateški dokumenti presudni za ishodovanje sufinanciranja iz europskih fondova.


Naglasio je i kako se mora raditi na realizaciji jadransko-jonskog prometnog pravca, odnosno autocesti do Žute Lokve i drugoj cijevi tunela Učka, pored čega je neophodno konačno definirati trasu nove željezničke pruge od Rijeke prema unutrašnjosti i krenuti graditi.


Istarski župan Flego je spomenuo primjer luke Bršica u Istri u kojem, kao i mnogim drugim projektima, postoji dilema treba li prvo čekati stvaranje prometa ili graditi prometnu infrastrukturu, koja će omogućiti razvoj. 


– Ovim dokumentom ćemo takve dileme razriješiti. Svaka županija ima svoje planove, a sada se povezujemo u smislenu cjelinu u okvirima strateških dokumenata RH i Europske unije u kojima su ove tri županije sastavni dio jedne velike slike, kazao je Flego.


Ličko-senjski župan Darko Milinović naglasio je važnost planova razvoja dviju turističkih zračnih luka u Otočcu i Udbini, kao i stvaranja uvjeta u senjskoj luci za dolazak kruzera.


– Ove tri županije imaju oko 20 posto cestovne infrastrukture cijele RH i zajednički nam je interes spojiti se brzom cestom ili autocestom do Žute Lokve. Nadam se da taj projekt možemo realizirati u roku od 4 godine, zaključio je Milinović.