Ulaže se 54 milijuna kuna

Tri škole i tri vrtića u Rijeci ove godine idu u energetsku obnovu

Ingrid Šestan Kučić

U OŠ Podmurvice se, između ostaloga, postavlja toplinska izolacija pročelja /  Snimio Marko GRACIN

U OŠ Podmurvice se, između ostaloga, postavlja toplinska izolacija pročelja / Snimio Marko GRACIN

Na četiri škole radovi su već počeli, radi se o OŠ Podmurivce u koju se ulaže 7,7 milijuna kuna, u OŠ Škurinje ulaže se gotovo 8 milijuna, a u OŠ Gelsi energetska obnova koštat će 2,6 milijuna kuna. Na popisu je i druga faza obnove OŠ Zamet za 2,6 milijuna gdje se sanira fasada i vanjska bravarija



RIJEKA Grad Rijeka tijekom ove godine u objekte predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja planira uložiti 54 milijuna kuna, a riječ je o tekućem i investicijskom održavanju objekata škola i vrtića, njihovih okućnica te o energetskoj obnovi škola i vrtića. Najveći dio sredstava odnosi se upravo na energetsku obnovu zgrada koja je uglavnom već u tijeku ili se nalazi pred početkom, dok se za investicijsko i tekuće održavanje objekata planira utrošiti 1,4 milijuna kuna za osnovne škole te milijun kuna za vrtiće, a sam plan održavanja objekata javne poslovne i stambene namjene u kojem će se taksativno navesti škole i vrtići te vrste radova koji se planiraju izvoditi u 2019. godini je trenutno u izradi i trebao bi biti gotov u drugoj polovici siječnja.


Otvaranje gradilišta


Što se pak energetske obnove zgrada tiče, radi se o tri vrtića i sedam škola, od čega su na četiri škole radovi već započeli, a tri škole tek postaju gradilišta, a gradilišta će se otvoriti i na sva tri planirana predškolska objekta.


Na popisu započetih radova enegretske obnove nalazi se OŠ Podmurvice u koju se ulaže 7,7 milijuna kuna, a tim sredstvima vrši se toplinska izolacija pročelja, krova, stropa prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije učinkovitijom, ugradnja termostatskih ventila i ugradnja daljinskog očitanja potrošnje energije te modernizacija rasvjete.


OŠ Podmurvice, snimio Marko GRACIN


OŠ Podmurvice, snimio Marko GRACIN





Nastavljaju se i isti radovi na obnovi OŠ Škurinje u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna, kao i na OŠ Gelsi u iznosu od 2,6 milijun kuna. Tijekom godine započet će i energetska obnova OŠ Pehlin u iznosu od 7,2 milijuna kuna, a radit će se toplinska izolacija pročelja, ploča prema tavanskom prostoru oblaže se mineralnom vunom, zamjena vanjske stolarije učinkovitijom, sustav zaštite od djelovanja munje, zamjena postojeće rasvjete novom, energetski efikasnijom, plinofikacija postojeće kotlovnice s obzirom da je postojeći kotao na lož ulje potrebno je zamijeniti novim plinskim kondenzacijskim kotlom, komplet s izvedbom svih potrebnih instalacija te će se vršiti ugradnja termostatskih ventila na postojećim radijatorima.


OŠ Gelsi, snimio Marko GRACIN


OŠ Gelsi, snimio Marko GRACIN



S uloženih 7,1 milijun kuna započet će i energetska obnova OŠ »Eugen Kumičić«, a predviđa se sanacija vanjske ovojnice izvedbom Etics fasadnog sustava, sanacija ravnog krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjena vanjske stolarije učinkovitijom, ugradnja termostatskih ventila, zamjena postojeće rasvjete učinkovitijom te ugradnja sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata. Na popisu škola koje će tijekom ove godine ući u energetsku obnovu je i OŠ Gornja Vežica, a vrijednost radova je 6,8 milijuna kuna te se planira izraditi toplinska izolacija vanjskog zida, sanacija ravnog krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjena vanjske stolarije, ugradnja termostatskih ventila, zamjena postojeće rasvjete učinkovitijom i ugradnja sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.


Na popisu radova je i OŠ Zamet i to druga faza energetske obnove, odnosno sanacija fasade. Riječ je o radovima na dijelu fasade i vanjske bravarije za što će se utrošiti 2,6 milijuna kuna.


Sufinanciranje


Što se pak vrtića tiče, tijekom ove godine krenut će radovi energetske obnove podcentara Potok, Vidrice i Belveder. Tako će za uloženih 5,5 milijuna kuna vrtić Potok dobiti toplinsku izolaciju pročelja, ravnog i kosog krova, zamjenu stolarije, plinofikaciju kotlovnice na lož ulje i ugradnju termostatskih ventila, te sustav pripreme potrošne tople vode pomoću solarnih kolektora, a vrtić Viderice za uloženih 1,5 milijuna kuna dobit će sanaciju vanjske ovojnice izvedbom ETICS fasadnog sustava, toplinsku izolaciju vanjske terase prvog kata te stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, plinofikaciju kotlovnice na lož ulje, ugradnju termostatskih ventila i ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.


Zgrada vrtića Potok, snimio Marko GRACIN


Zgrada vrtića Potok, snimio Marko GRACIN



Slični radovi tijekom godine izvodit će se i na objektu vrtića Belveder, za što će se utrošiti 2 milijuna kuna, a sve te radove na energetskim obnovama sufinancira Europska unija iz europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.