65. godišnjicu neprekidnog rada

Trgovački sud u Rijeci: Predvodnik u efikasnosti i u primjeni novih tehnologija

Orjana Antešić

Suci Trgovačkog suda na čelu s predsjednicom Ikom Mohorović imaju puno razloga za ponos i slavlje / Snimio Marko GRACIN

Suci Trgovačkog suda na čelu s predsjednicom Ikom Mohorović imaju puno razloga za ponos i slavlje / Snimio Marko GRACIN

Iz statističkih izvješća koji se podnose Visokom trgovačkom sudu i Ministarstvu pravosuđa vidljivo je da Trgovački sud u Rijeci smanjuje broj neriješenih predmeta, kazala je predsjednica Suda Mohorović



RIJEKA  Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer je svečano obilježena 65. godišnjica njegovog neprekidnog rada. Dvorana na prvom katu bila je premala da primi sve uzvanike koji su se pridružili prigodnoj proslavi ove značajne obljetnice, od samih sudaca i službenika ovog Suda, predstavnika Visokog trgovačkog suda, predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina, županijske državne odvjetnice Ivanke Vidović Vinketa, njezine kolegice iz Općinskog državnog odvjetništva Željke Čop, predstavnika Trgovačkog suda u Varaždinu, Upravnog suda u Rijeci, riječkog Pravnog fakulteta, Grada Rijeke, riječkog Odvjetničkog zbora, Javnobilježničke komore i HGK-Županijske komore Rijeka.


Zameci još 1811.


Prigodnim riječima obratila se predsjednica riječkog Trgovačkog suda Ika Mohorović koja je podsjetila kako zameci trgovačkog sudovanja u ovim krajevima datiraju još u daleku 1811. godinu, kada je Dekretom o organizaciji Ilirskih pokrajina osnovana Trgovinska komora i Trgovački sud u Rijeci.


Ipak, neprekidni kontinuitet i djelovanje bilježi se od 27. rujna 1954. godine, kada je u Rijeci započeo s radom Okružni privredni sud koji je u nekoliko desetljeća stolovao na više adresa, a 1994. godine mijenja naziv u Trgovački sud Rijeka i sve otad sjedište mu se nalazi na dobro poznatoj adresi – Zadarska 1.




Osim za područje Primorsko-goranske i Ličko-senjske, Trgovački sud u Rijeci nadležan je i za područje Istarske županije, i to za pomorske i sporove iz intelektualnog vlasništva. Zapošljava deset sudaca, 39 službenika i pet namještenika.


– Iz statističkih izvješća koji se podnose Visokom trgovačkom sudu i Ministarstvu pravosuđa vidljivo je da Trgovački sud u Rijeci iz godine u godinu smanjuje broj neriješenih predmeta. U posljednjih pet godina na sudu je zaprimljeno 9.166 parničnih predmeta, a riješeno njih 10.060. Istovremeno, primljeno je 4.990 stečajnih i riješeno 5.359 takvih predmeta.


Ukorak s vremenom


U odnosu na predmete sudskog registra održavamo zakonom propisane rokove za donošenje odluka, istaknula je Ika Mohorović te dodala kako se na sudu primjenjuje načelo specijalizacije sudaca za pomorske parnične i ovršne predmete, rješavanje sporova zaštite intelektualnih i autorskih prava, stečajne i registarske predmete. Istaknula je i kontinuiranu edukaciju sudaca i sudskih savjetnika, a pohvalila je i dobru suradnju koja je uspostavljena s riječkim Pravnim fakultetom.


U primjeni novih tehnologija, uvođenja elektroničkog spisa i elektroničke komunikacije, ovaj se Trgovački sud upisao kao jedan od predvodnika, pa je tako upravo u Rijeci nedavno osnovano i prvo trgovačko društvo na daljinu, odnosno online.


Svečanost obljetnice Mohorović je iskoristila da svim sadašnjim, ali i bivšim sucima i službenicima Trgovačkog suda u Rijeci uputi čestitke i zahvalnost na njihovom angažmanu i radu.