Odluka Nadzornog odbora

Treći član Uprave: Tomislav Kalafatić vodi financije Luke

Darko Pajić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kalafatić će biti dio menadžerskog tima Luke, uz predsjednika Jedzreja Mierzewskog i člana Uprave Vedrana Tićca, s mandatom od pet godina



RIJEKA Na sjednici Nadzornog odbora Luke Rijeka izabran je i treći član Uprave, a na tu dužnost imenovan je Tomislav Kalafatić, dosadašnji menadžer i glavni financijaš tvrtke Granolio koji će u Upravi Luke također biti zadužen za financije. Kalafatić će tako biti dio menadžerskog tima uz predsjednika Uprave Luke Jedzreja Mierzewskog i člana uprave Vedrana Tićca s mandatom u trajanju od pet godina. On je izabran nakon postupka provjere i odabira kandidata koji je prethodno proveden od strane head hunting agencije.


Kalafatić je inače iz tvrtke Granolio otišao još u kolovozu prošle godine, nakon što je ova tvrtka došla u poslovne teškoće zbog izloženosti prema Agrokoru te je predloženo pokretanje predstečajnog postupka u ovoj tvrtki u kojoj je Kalafatić proveo više od osam godina. Prethodno je u razdoblju od 2004. do 2009. godine radio u Erste banci kao šef Odjela riznice, a prije toga je također pet godina proveo u Privrednoj banci Zagreb.


Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu i riječ je o nestranačkom kadru. Time je završen proces imenovanja nove Uprave Luke nakon što je krajem prošle godine poljska tvrtka OT Logistics preuzela najveći pojedinačni vlasnički udio u tvrtki te je umjesto Vedrana Devčića na čelo Luke imenovan Jedzrej Mierzewski. Nakon što je 2015. godine provedena dokapitalizacija, poljska tvrtka postala je vlasnik 20,81 posto dionica, a taj su udio dodatno povećali prošle godine, kada su od državnih agencija i fondova kupili još 11,75 posto dionica.




Zatim je provedena i zakonska obveza ponude otkupa od svih ostalih dioničara po cijeni od 50 kuna za dionicu, pa OT Logistics sada ima 35,2 posto dionica Luke. Vlasnik portfelja od 25 posto plus jedna dionica ostaju agencije i institucije RH, a pored njih veći vlasnici Luke su i AZ obvezni mirovinski fondovi s nešto više od 15 posto, Erste Plavi mirovinski fondovi s gotovo 9 posto dionica, te mali dioničari, većinom bivši i sadašnji zaposlenici Luke.


Na sjednici Nadzornog odbora donesene su i odluke o popunjavanju članova nadzornih odbora u vlasnički povezanim tvrtkama Luke, pa su u Nadzorni odbor tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici, imenovani Mierzewski i Kalafatić, dok je u Nadzorni odbor tvrtke Cargo centar imenovan Vedran Tićac. Također su i članovima bivše Uprave ponuđeni novi ugovori u Luci, ali još uvijek nije poznato hoće li ga oni i prihvatiti.