Hvala, ali - ne

Treba li Rijeci, umjesto kartonskog, “pravi” spomenik Tuđmanu? Obersnel: ‘Nikad nije posjetio naš grad’

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iako Tuđman ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti, držim da njegov status ne treba dodatno potvrđivati baš u Rijeci jer on nikada, kao prvi predsjednik države, nije posjetio naš grad. Pojavio se tek na predizbornim skupovima HDZ-a, kaže Obersnel 



RIJEKA Budući da je u zadnje vrijeme moda otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, zanimalo nas je hoće li se tako nešto upriličiti i u Rijeci. Prema onom što kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, teško da će se tako nešto dogoditi.


– Osobno smatram da Franji Tuđmanu ne treba spomenik u našem gradu i u to sam duboko uvjeren. Naime, iako Tuđman ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti, držim da njegov status ne treba dodatno potvrđivati baš u Rijeci jer on nikada, kao prvi predsjednik države, nije posjetio naš grad. Pojavio se tek na predizbornim skupovima HDZ-a. Isto tako, ne vidim potrebu da Tuđman ima spomenik u baš svakom gradu ili općini, izjavio je Obersnel.


Podilaženje biračima


Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na podizanje spomenika po Hrvatskoj.




– Što se tiče podizanja spomenika Tuđmanu u drugim dijelovima Hrvatske pa tako i u Zagrebu, mjesta na kojima su ta spomen-obilježja uglavnom su vezana uz neke povijesne događaje i većinom proizlaze iz povijesnog konteksta lokacije. Primjerice, Zagreb je naš glavni grad, a Tuđman je značajna povijesna figura naše zemlje i tu svakako postoji poveznica. No, unatoč tome, ipak moram primijetiti da se baš u slučaju Zagreba više radi o podilaženju dijelu biračkog tijela, no o stvarnoj potrebi za odavanjem počasti prvom predsjedniku. Da je drugačije, Tuđman bi svoj spomenik u glavnom gradu dobio još u prvim mandatima Milana Bandića, a ne nakon gotovo dva desetljeća zagrebačkoga gradonačelnika na toj poziciji, uvjeren je Obersnel.


Kontroverzne politike


Riječki gradonačelnik ocijenio je i ulogu Franje Tuđmana u hrvatskoj povijesti.


– Što se tiče uloge Franje Tuđmana, osobno mislim da on svakako ima svoje mjesto u nastanku naše države i njezinoj obrani u Domovinskom ratu, no isto tako, smatram da je odgovoran i za, primjerice, privatizaciju po modelu toliko suludom da ga se valjda ne bi sjetili niti najbolji holivudski scenaristi, a upitna je i hrvatska politika u ratu u Bosni i Hercegovini. Tuđman je, po meni, odgovoran i za provođenja niza drugih kontroverznih politika čije posljedice i te kako osjećamo i danas u vidu razbuktanog nacionalizma i radikalnog klerikalizma od kojih, među ostalim, danas mladi ljudi bježe u Irsku ili Njemačku, zaključio je Obersnel.